Ρουσόπουλος: Εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ρουσόπουλος: Εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια ανάγνωσης και συζήτησης επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, Αθήνα, Παρασκευή 07 Ιουλίου 2023. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, 08 Ιουλίου, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μητσοτάκης: Μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας

O βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, εξελέγη τη Δευτέρα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης.

Ο κ. Ρουσόπουλος είναι ο 35ος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1949 και ο πρώτος Ελληνας υπήκοος που κατέχει το αξίωμα.

Θα υπηρετήσει θητεία ενός έτους, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.

Ο κ. Ρουσόπουλος εξελέγη ομόφωνα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ενώ απέναντί του δεν υπήρξε καμία υποψηφιότητα. Τον στήριξαν και τα πέντε μεγάλα κόμματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης– Ομάδα Σοσιαλιστών/Δημοκρατών και Πρασίνων (SOC), Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP/CD), Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών & Δημοκρατική Συμμαχία (EC/DA), Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και Ομάδα της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL).

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, με έδρα το Στρασβούργο που ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης συντίθεται από 612 Βουλευτές των 46 χωρών-μελών οι οποίοι εκπροσωπούν 675 εκατομμύρια κατοίκους της ευρωπαϊκής ηπείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας

Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που εκλέγεται πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και μάλιστα ομόφωνα. Η εκλογή του αποτελεί μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας. Του εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: