Σάλος από το νέο αντι-ισλαμικό παραλήρημα του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter

Σάλος από το νέο αντι-ισλαμικό παραλήρημα του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter
epa06356373 US President Donald J. Trump speaks to the media during a meeting with congressional leadership in the Roosevelt Room at the White House, in Washington, DC, USA, 28 November 2017. Trump spoke on the recent intercontinental ballistic missile launch by North Korea. Democratic leaders Charles Schumer and Nancy Pelosi skipped the meeting with President Trump. EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να αναδημοσιεύσει tweets με αντι-μουσουλμανικό περιεχόμενο της υπαρχηγού του βρετανικού ακροδεξιού κόμματος Britain First. 

Στην αγαπημένη του συνήθεια -τα posts στο Twitter νωρίς το πρωί- επέστρεψε σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Μόνο που αυτήν τη φορά τα tweets του δεν είχαν σχέση με το αξίωμα του Αμερικανού προέδρου και το κύρος που το συνοδεύει…

Κι αυτό γιατί ο Τραμπ ανήρτησε σήμερα στο Twitter τρία αντι-ισλαμικά βίντεο που είχαν αρχικά αναρτηθεί από στέλεχος ενός ακροδεξιού βρετανικού κόμματος, το οποίο είχε καταδικαστεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα για εξύβριση μιας μουσουλμάνας.

Η Τζέιντα Φράνσεν, υπαρχηγός της αντιμεταναστευτικής οργάνωσης “Britain First” («Πρώτα η Βρετανία»), ανήρτησε τα βίντεο σήμερα, υποστηρίζοντας ότι δείχνουν μουσουλμάνους να ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου έναν έφηβο, να χτυπούν με ρόπαλα ένα αγόρι με πατερίτσες και να καταστρέφουν ένα χριστιανικό άγαλμα.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι τα βίντεο είναι αληθινά. Η ίδια η Φράνσεν δήλωσε πως προέρχονται από διάφορες πηγές στο Ίντερνετ, οι οποίες αναφέρονται στις σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαι κατευχαριστημένη», δήλωσε μετά την ενέργεια του Τραμπ η Φράνσεν, η οποία διαθέτει 53.000 «ακολούθους» στο Twitter. «Το σημαντικό μήνυμα εδώ είναι ότι γνωστοποιήθηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ ο διωγμός και η δίωξη ενός πολιτικού ηγέτη στη Βρετανία επειδή εκφώνησε μια ομιλία που σύμφωνα με την αστυνομία ήταν αντιισλαμική».

Με ανακοίνωση του εκπροσώπου της η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι καταδίκασε την ενέργεια του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας πως ήταν λάθος η πράξη αυτή του προέδρου.  «Το Britain First επιδιώκει να διχάσει τις κοινότητες χρησιμοποιώντας ρητορική γεμάτη μίσος που διασπείρει ψέματα και προκαλεί εντάσεις. Ήταν λάθος που το έκανε αυτό ο πρόεδρος Τραμπ», είπε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας. «Οι Βρετανοί απορρίπτουν μαζικά τη ρητορική των προκαταλήψεων της άκρας δεξιάς, που είναι αντίθετη με τις αξίες τις οποίες εκπροσωπεί αυτή η χώρα, με την ευπρέπεια, την ανεκτικότητα και τον σεβασμό», συνέχισε.

Η «Britain First» είναι μια περιθωριακή οργάνωση που προσελκύει λίγες εκατοντάδες διαδηλωτές στις διαδηλώσεις που οργανώνει τακτικά ανά τη χώρα. Στον ιστότοπό της αναφέρει πως αντιτίθεται σε κάθε είδους μαζική μετανάστευση και έχει ένα «αποδεδειγμένο ιστορικό» αντιμετώπισης μαχητικών μουσουλμάνων, όμως οι επικριτές του λένε πως πρόκειται για μια ρατσιστική οργάνωση.

Στην Φράνσεν είχε επιβληθεί πρόστιμο νωρίτερα αυτόν τον μήνα αφού κρίθηκε ένοχη για σοβαρή θρησκευτική παρενόχληση επειδή εξύβρισε μια μουσουλμάνα η οποία φορούσε χιτζάμπ. Την περασμένη εβδομάδα απαγγέλθηκαν σε βάρος της κατηγορίες από την αστυνομία στη Βόρεια Ιρλανδία επειδή χρησιμοποίησε απειλητική, καταχρηστική ή υβριστική γλώσσα σε ομιλία της σε συγκέντρωση στο Μπέλφαστ τον Αύγουστο.

Πολιτικοί του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία κάλεσαν την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να καταδικάσει τον Τραμπ. «Ελπίζω ότι η κυβέρνησή μας θα καταδικάσει τα ακροδεξιά retweet του Ντόναλντ Τραμπ», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. «Είναι αποτροπιαστικά, επικίνδυνα και απειλή για την κοινωνία μας».