Σάλος για αντίδραση του Έλον Μασκ σε αντισημιτικό σχόλιο – Η IBM «έκοψε» τις διαφημίσεις στο X

Σάλος για αντίδραση του Έλον Μασκ σε αντισημιτικό σχόλιο – Η IBM «έκοψε» τις διαφημίσεις στο X
Elon Musk Twitter account displayed on a phone screen, an illustrative stock graph and Twitter logo displayed on a laptop screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Poland on December 26, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ομάδες για τα πολιτικά δικαιώματα έχουν κατηγορήσει τον Μασκ ότι επιτρέπει τη διάδοση της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα.

Ισχυρές αντιδράσεις κατά του Έλον Μασκ καταγράφονται τις τελευταίες μέρες, μετά από συμφωνία του ιδιοκτήτη του X (πρώην Twitter) σε αντισημιτικό σχόλιο στην ομώνυμη πλατφόρμα.

Την Τετάρτη, ένας χρήστης του X έκανε μια αντισημιτική ανάρτηση που κατηγορούσε τους Εβραίους ότι υποστηρίζουν το μίσος κατά των «λευκών» Ο Μασκ απάντησε γράφοντας «είπες την πραγματική αλήθεια».

Οι ισχυρισμοί στην ανάρτηση βασίζονταν σε μακροχρόνια αντισημιτικά τροπάρια που παρουσιάζουν τους Εβραίους ως ανθρώπους που ελέγχουν κρυφά τον κόσμο και έχουν διπλή πίστη. Ενώ ορισμένες εκδοχές αυτών των ρατσιστικών θεωριών συνωμοσίας υπάρχουν εδώ και αιώνες, ακόμη και χιλιετίες, η πιο πρόσφατη εκδοχή τους είναι η «Μεγάλη Θεωρία Αντικατάστασης» (Great Replacement Theory), η οποία υποστηρίζει ότι οι Εβραίοι θέλουν οι έγχρωμοι άνθρωποι να μεταναστεύουν σε χώρες με λευκή πλειοψηφία, προκειμένου να αλλάξουν μόνιμα τα δημογραφικά τους στοιχεία. Ένα μέρος της ανάρτησης στην οποία έκανε like ο Μασκ ανέφερε «ορδές μειονοτήτων», μια προφανής αναφορά σε αυτή τη θεωρία.

Σημειώνεται πως ο Μασκ από τότε που απέκτησε το -τότε- Twitter τον Οκτώβριο του 2022, ομάδες για τα πολιτικά δικαιώματα έχουν κατηγορήσει τον Μασκ ότι επιτρέπει τη διάδοση της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα.

Μόλις τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την αγορά της πλατφόρμας από τον Μασκ, οι αντισημιτικές αναρτήσεις αυξήθηκαν κατά 61%, σύμφωνα με το Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους (CCDH), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που παρακολουθεί τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο. Τον Αύγουστο, οι ισχυρισμοί τους εξόργισαν τον Μασκ σε σημείο που η X κατέθεσε μήνυση κατά του CCDH για δήθεν διεξαγωγή «εκστρατείας τρομοκράτησης με σκοπό την απομάκρυνση των διαφημιστών», ανέφερε το Fortune.com.

Από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον περασμένο μήνα, το CCDH διαπίστωσε ότι η ρητορική μίσους στην πλατφόρμα μόνο επιδεινώθηκε. Η ομάδα δημοσίευσε μια έκθεση που δείχνει ότι το 98% των 200 αναρτήσεων που ανέφερε για παραβίαση των κατευθυντήριων γραμμών της X παρέμεινε στον ιστότοπο.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μασκ απείλησε με νομικές ενέργειες εναντίον μιας ομάδας υπεράσπισης. Τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της Tesla απείλησε να μηνύσει την Anti-Defamation League, την οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων που επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, επειδή «προσπαθεί να σκοτώσει» το X, όπως είχε αναφέρει.

Στη συνέχεια, ο Μασκ συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ADL Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, σε μια συνάντηση που σκοπό είχε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, με τον τελευταίο να υποστηρίζει σε συνέντευξη του πως αποχώρησε με ανησυχία από τη συνάντηση.

Η IBM ακύρωσε τις διαφημίσεις στο X

Στον απόηχο των παραπάνω, η IBM ανακοίνωσε την Πέμπτη πως αποσύρει όλες τις διαφημίσεις της στο X, αφού μια έκθεση διαπίστωσε ότι οι διαφημίσεις της είχαν τοποθετηθεί δίπλα σε περιεχόμενο που προωθούσε τον Αδόλφο Χίτλερ και το ναζιστικό κόμμα.

Η Media Matters διαπίστωσε ότι οι εταιρικές διαφημίσεις της IBM, της Apple, της Oracle και της Xfinity της Comcast  τοποθετούνταν δίπλα σε αντισημιτικό περιεχόμενο.

«Η IBM έχει μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους και τις διακρίσεις και έχουμε αναστείλει αμέσως όλες τις διαφημίσεις στο X, ενώ διερευνούμε αυτή την εντελώς απαράδεκτη κατάσταση» σημείωσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Apple, η Oracle και η Xfinity δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια του Reuters.

Το X δήλωσε ότι το σύστημά του  δεν τοποθετεί σκόπιμα εμπορικά σήματα «ενεργά δίπλα σε αυτού του είδους το περιεχόμενο» και το περιεχόμενο που αναφέρθηκε από το Media Matters δεν θα μπορεί πλέον να κερδίζει χρήματα από τις αναρτήσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: