Σάλος με τις δηλώσεις Ζούκερμπεργκ για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος

Σάλος με τις δηλώσεις Ζούκερμπεργκ για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος

Ο μεγιστάνας τόνισε πως το Facebook δεν θα διαγράψει λογαριασμούς που διασπείρουν θεωρίες ότι το Ολοκαύτωμα συνέβη σε μικρότερο βαθμό απ' ό,τι είναι κοινώς αποδεκτό.

Έντονες επικρίσεις δέχεται ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, για τις δηλώσεις του σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Συγκεκριμένα, ο μεγιστάνας τόνισε πως η εταιρεία του δεν θα διαγράψει λογαριασμούς που διασπείρουν θεωρίες ότι το Ολοκαύτωμα συνέβη σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι είναι κοινώς αποδεκτό ή ακόμη και το ότι δεν συνέβη καθόλου.

Το Facebook έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα διαγράψει λογαριασμούς που κάνουν συνομωσιολογικές αναρτήσεις, όμως, θα μειώσει τον αριθμό των ατόμων που θα βλέπουν τις εν λόγω αναρτήσεις. «Στο κάτω κάτω, δεν θεωρώ πως η πλατφόρμα μας πρέπει να κατεβάσει (τέτοιες σελίδες), γιατί θεωρώ πως υπάρχουν πράγματα για τα οποία ο κόσμος κάνει λάθος», είπε ο Ζούκερμπεργκ σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας πως «δεν θεωρώ ότι κάνουν λάθος σκοπίμως, όμως».

Μάλιστα, συνέκρινε όσους διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας με άτομα που απλά μπέρδεψαν τα λεγόμενά τους. «Είναι δύσκολο να καταλάβει κάνεις την πρόθεση». Ανέφερε, μάλιστα, προφητικά ότι και ο ίδιος πολλές φορές κάνει λάθη όταν μιλά δημόσια.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κύμα αντιδράσεων. «Η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι μία σκόπιμη και μακροχρόνια τακτική εξαπάτησης από αντισημίτες, η οποία είναι αδιαμφισβήτητα βλαπτική και απειλητική για τους Εβραίους», είπε ο Τζόναθαν Γκίνμπλατ, CEO της Anti-Defamation League. «Το Facebook έχει ηθική και δεοντολογική υποχρέωση να μην επιτρέψει τη διάδοσή του».

Θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα ο Ζούκερμπεργκ υποστήριξε πως «βρίσκω την άρνηση του Ολοκαυτώματος εξαιρετικά προσβλητική και δεν ήθελα να υπερασπιστώ την πρόθεση όσων το αρνούνται», έγραψε σε διευκρινιστικό e-mail προς τον δημοσιογράφο που έδωσε τη συνέντευξη.

Ακόμα και όταν ο Ζούκερμπεργκ διευκρίνισε τα λεγόμενά του, το Facebook ανακοίνωσε ότι τους επερχόμενους μήνες θα ξεκινήσει να κατεβάζει περιεχόμενο που κρίνει ότι συμβάλλει στην επικείμενη βία.