Σαμαράς: «Δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο»

Σαμαράς: «Δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο»

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την συνάντηση στο Βερολίνο.

Τη δέσμευση του να διανεμηθεί το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, επανέλαβε ο πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς, μετά την συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ακόμα ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι «δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο ή νέα ποσά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, θα παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνιών που ήδη ισχύουν». Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις και μειώσεις στους μισθούς.

Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να μιλήσει για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα: «Δεν θα ήθελα να μιλήσω δημοσίως για τις συζητήσεις που έχουμε με την τρόικα, καθώς ακόμη είναι εν εξελίξει. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα και νομίζω ότι και οι δηλώσεις της τρόικας επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «δεν βρισκόμαστε στο Βερολίνο για να διαπραγματευθούμε με την τρόικα».

Μέρκελ: «Η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις της»

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, έχουμε πιάσει τους στόχους μας είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Θυμίζω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί σαν στόχος για το 2014. Όσο για τις διαρθρωτικές αλλαγές έχουμε κάνει πολύ δρόμο και θα πάμε ακόμη καλύτερα, θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αισθητές -ενδεικτικό είναι ότι το εμπορικό μας ισοζύγιο εξισορροπήθηκε μετά από δεκαετίες. Όλα γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και πρέπει να γίνουν κι άλλα. Μπαίνουμε, όμως, σε φάση ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, και αυτό θα ενισχύσει και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την κρίση και την έναρξη της ανάκαμψης».

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την συνάντηση
Η ελληνική πλευρά θεωρεί σημαντική την φιλική διάθεση της καγκελαρίου, που εκδηλώθηκε και στις δημόσιες δηλώσεις της, όπως και την ουσιαστική αναγνώριση ότι έχουμε προχωρήσει μπροστά, ότι έχει υπάρξει σαφής πρόοδος.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μίλησαν και για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, για εκατοντάδες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, για την απελευθέρωση της αγοράς, δράσεις που καταργούν εμπόδια και στρεβλώσεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα.

«Μιλήσαμε για το ελληνικό ταμείο ανάπτυξης στο οποίο θα συμβάλλει η ΚFW, που θα ενισχύσει τη ρευστότητα. Μιλήσαμε για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας. Μιλήσαμε επίσης για τις προοπτικές που ανοίγονται με την ελληνική Προεδρία», είπε ο κ. Σαμαράς και ευχαρίστησε την καγκελάριο για τη διαρκή της στήριξη, όπως και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους για την αλληλεγγύη τους. «Το ταξίδι της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί και θα είναι επιτυχία και για την Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ είπε ότι το σχόλιο του επικεφαλής του Eurogroup δεν συμφωνεί με το bussiness report του ΟΟΣΑ, καθώς γίνονται πολλά στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών. Ανέφερε δε ότι μετά τον Απρίλιο του 2014 θα συζητήσουμε για την ελάφρυνση του συνολικού χρέους, όπως προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει χαλάρωση, είπε: «Πιστεύω στην ανάπτυξη, αν κοιτάξω στο παρελθόν πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχουμε κάνει λιγότερα στο δημοσιονομικό και περισσότερα στο διαρθρωτικό. Τώρα όμως θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, θα διανείμουμε το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο για να βγει η χώρα από το μνημόνιο και να αποχωρήσει η τρόικα».

Αύριο, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung, ενώ ενδέχεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες»