Σαμαράς: Να πολεμήσουμε τον ρατσισμό και την ύφεση

Σαμαράς: Να πολεμήσουμε τον ρατσισμό και την ύφεση

«Ο εξτρεμισμός κάθε μορφής βλέπει τη δύναμη του να υποχωρεί στην Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Οι δημοκρατίες πρέπει να πολεμήσουν ενωμένες και αλληλέγγυες ενάντια στον ρατσισμό, την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό και την ύφεση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εβραϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες (AJC Transatlantic Institute), με θέμα το μέλλον της Ευρώπης. Ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σημερινές δημοκρατίες είναι η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη, η Κοινωνική συνοχή και οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανάπτυξη.

Κατά την ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρατεταμένη περίοδο ύφεσης που πέρασε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οποία όπως είπε χτύπησε με δριμύτητα την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη, προκάλεσε ανεργία χωρίς προηγούμενο και οδήγησε στη φτώχεια σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πριν από δύο μόλις χρόνια, πολλοί προεξοφλούσαν την κατάρρευση της χώρας, με τον εξτρεμισμό να δυναμώνει απότομα και να συντρίβει τη φιλελεύθερη δημοκρατία, αλλά διαψεύστηκαν. “Ο εξτρεμισμός κέρδισε έδαφος προσωρινά, αλλά δεν απέκτησε ποτέ δυναμική. Σήμερα ο εξτρεμισμός κάθε μορφής βλέπει τη δυναμική του να υποχωρεί. Η κοινωνική συνοχή, αν και τραυματίστηκε, άντεξε στις πιέσεις. Η Δημοκρατία, παρά τα πλήγματα που υπέστη από λαϊκιστές κάθε είδους, στάθηκε όρθια”, τόνισε ο Α. Σαμαράς.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως σήμερα στην Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει η ανάκαμψη, η ανοδική τάση της ανεργίας ανακόπηκε και αντιστράφηκε και η ανάπτυξη πλησιάζει. «Ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν τελειώσαμε ακόμα. Αλλά τώρα πια κερδίζουμε έδαφος. Είναι ένας αγώνας της Ελπίδας ενάντια στο φόβο. Ένας αγώνας της φιλελεύθερης δημοκρατίας ενάντια στο λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. Είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην νέα Ενωμένη Ευρώπη και τα φαντάσματα από το παρελθόν», δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

Δήλωση στήριξης στον Ζ.Κ. Γιούνκερ από το συνέδριο του ΕΛΚ
Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΛΚ που πραγματοποιείται στην πόλη Κουρτρέ του Βελγίου. «Στην πραγματικότητα η ΝΔ, είχε παράσχει μια από τις δυο υπογραφές που πρότειναν την υποψηφιότητά του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο διορισμός του κ. Γιούνκερ θα σταθεροποιήσει και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό προς περισσότερη ανάπτυξη. «Και περισσότερη ανάπτυξη είναι απολύτως απαραίτητη για το πρόβλημα της ανεργίας στην Ευρώπη και κυρίως στη χώρα μου», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμη: 

ΙΒΜ και Dow Chemical Company επενδύουν στην Ελλάδα