Schroders: Οι πυλώνες των επενδύσεων σε ένα σύστημα τροφίμων και νερού προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Schroders: Οι πυλώνες των επενδύσεων σε ένα σύστημα τροφίμων και νερού προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον
Τι αναφέρουν στελέχη μιας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων στην Ευρώπη στο Fortune Greece.

Την ανάγκη για βιώσιμες επενδύσεις στα τρόφιμα και στο νερό ανέδειξαν στελέχη της Schroders, μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων στην Ευρώπη, που βρέθηκαν στη χώρα μας στα τέλη Οκτωβρίου.

Μάλιστα, γι’ αυτό τον σκοπό η εταιρεία λάνσαρε το 2021 το Schroder ISF Global Sustainable Food and Water fund, με κύριο στόχο τη διοχέτευση κεφαλαίων σε βιώσιμες και ανθεκτικές επιχειρήσεις που αποσκοπούν στον θετικό αντίκτυπο προς την κοινωνία και το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο μετοχών που στοχεύει στη μακροπρόθεσμη κεφαλαιακή ανάπτυξη μέσω επενδύσεων σε εταιρείες που προωθούν τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα αξιοποίησης των τροφίμων και του νερού.

Ένας εκ των διαχειριστών του χαρτοφυλακίου της Schroders, ο Felix Odey (φωτό), βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης και μιλώντας στο Fortune Greece επέστησε την προσοχή σε θέματα βιωσιμότητας και αντίκτυπου στον επενδυτικό τομέα.

«Δεν μπορεί να λυθεί το διατροφικό πρόβλημα χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πηγές του νερού» δήλωσε ο Odey, περιγράφοντας τη σχέση μεταξύ νερού και γεωργίας, η οποία χρησιμοποιεί το 65% του γλυκού νερού στον κόσμο, με το 45% αυτού να σπαταλάται. «Η τεχνολογία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε όλη την αλυσίδα αξίας: από τη φύτευση των σπόρων μέχρι την πώληση των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και την ανακύκλωση των καταναλωτικών συσκευασιών» συμπλήρωσε. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση και τόνισε τις ευκαιρίες για επενδύσεις σε ένα σύστημα τροφίμων και νερού προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

«Το σύστημά μας αυτήν τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο και θα αντιμετωπίσει έντονες πιέσεις τα επόμενα 30 χρόνια. Μέχρι το 2050 ο κόσμος θα  χρειαστεί να παράγει 70% περισσότερο τρόφιμα και πόσιμο νερό μειώνοντας ταυτόχρονα κατά 2/3 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κλάδο των τροφίμων (το 27% προέρχεται από τη γεωργική παραγωγή και το 31% από την κτηνοτροφία και την αλιεία), ενώ παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εκτεταμένες επιπτώσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες των οποίων τα προϊόντα και οι υπηρεσίες συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και την επάρκεια αυτού του συστήματος θα έχουν σημαντική ζήτηση και μακροπρόθεσμα υψηλές προοπτικές ανάπτυξης. Γι’ αυτό και το fund μας επενδύει σε όλη την τροφική αλυσίδα, ώστε να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία» επισημαίνει σχετικά στο Fortune Greece.

H βιωσιμότητα, τα ESG και η κλιματική – ενεργειακή κρίση

Σχολιάζοντας την επίπτωση που μπορεί να έχουν οι προκλήσεις που βιώνουμε αυτή την περίοδο, από την ενεργειακή κρίση μέχρι την κλιματική αλλαγή, στις επενδυτικές επιλογές τέτοιων «οχημάτων», ο Odey επισημαίνει ότι η στροφή προς πιο βιώσιμες λύσεις δεν θα «φρενάρει».

«Κατά την άποψή μας, είναι πλέον ξεπερασμένο να εξετάζουμε μόνο την προσέγγιση κινδύνου-απόδοσης στις επενδύσεις μας. Ως εκ τούτου, βλέπουμε όλο και περισσότερο την ύψιστη σημασία της βιωσιμότητας, όταν πρόκειται για επενδύσεις, και προσπαθούμε να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό και να αναλάβουμε έναν υπεύθυνο ρόλο με τις επενδύσεις μας. Νομίζω ότι τόσο το fund μας με έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση όσο και το fund βιώσιμων τροφίμων είναι “οχήματα” που, πραγματικά, στοχεύουν σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, με βασικό στόχο να συμβάλουν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και την ανάπτυξη της αειφορίας καθώς και της κυκλικής οικονομίας».

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, αναγνωρίζει ότι βραχυπρόθεσμα η έμφαση δίνεται σε ζητήματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, και γι’ αυτό είδαμε την επανεκκίνηση ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, π.χ. στη Γερμανία. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, δεν πιστεύει ότι η ενεργειακή κρίση θα ανακόψει τη «στροφή» σε άλλες μορφές ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες έχουν καλύτερη απόδοση και είναι, πλέον, φθηνότερες.

«Οι αποδόσεις υπαγορεύουν τη συμπεριφορά των εταιρειών και οι αποδόσεις είναι καλύτερες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  από ό,τι ήταν πριν, σε αντίθεση με την ηλεκτρική ενέργεια που σημείωσε υψηλές τιμές, καθώς η Ρωσία έχει διακόψει περίπου το 75% της παροχής φυσικού αερίου. Θέλω να πω ότι η ελεύθερη αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσει ΑΠΕ, επειδή είναι ο πιο αποδοτικός και φθηνότερος τρόπος παραγωγής ενέργειας. Η απόδοση σε αυτές τις μορφές ενέργειας θα αυξηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα έργα ΑΠΕ γίνονται βιώσιμα, γεγονός που σημαίνει ότι αρχίζουμε να απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι να μη χαθεί η μακροπρόθεσμη προοπτική και οι κυβερνήσεις να επικεντρωθούν μεσοπρόθεσμα, με μεγαλύτερη ταχύτητα και λιγότερη γραφειοκρατία, σε πεδία όπως π.χ. το πράσινο υδρογόνο και η αποδέσμευση από τον άνθρακα» τονίζει.

Όσον αφορά τα ESG, επισημαίνει ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση μόδα.

«Συζητάμε πολύ περισσότερο γι’ αυτά σε σχέση με το παρελθόν, και εξαιτίας αυτού κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μόδα. Αλλά, αν κοιτάξετε το ποσοστό των παγκόσμιων κεφαλαίων που διαχειρίζονται τα funds βιωσιμότητας ή τα θεματικά funds, θα διαπιστώσετε ότι είναι μεν σχετικά μικρά ακόμη, αλλά αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον. Οι καθαρές ροές σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια πολλαπλών στοιχείων ενεργητικής διαχείρισης έχουν αυξηθεί παγκοσμίως από περίπου €80 δισ. το 2020 σε €145 δισ. το 2021 – μια αύξηση κατά 180% σε ένα άνευ προηγουμένου περιβάλλον παγκόσμιου εγκλωβισμού και συμφόρησης διαφόρων τομέων. Επομένως, νομίζω ότι βρισκόμαστε στην αρχή και, στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν στιγμές κατά τις οποίες οι ροές ESG θα επιβραδυνθούν και στη συνέχεια θα επιταχυνθούν ξανά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 3 πυλώνες για τις επενδύσεις του fund

Στη συνέχεια, ο Felix Odey ανέλυσε τους άξονες – πυλώνες με βάση τους οποίους το fund προχωράει σε επενδύσεις.

«Κατά πρώτον, σημαντικός είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργείς το επενδυτικό σου εύρος. Επιλέγεις, δηλαδή, τις εταιρείες που πιστεύεις ότι είναι βιώσιμες ή συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του συστήματος τροφίμων και νερού. Παρεμπιπτόντως, όταν μιλάω για βιωσιμότητα στα τρόφιμα και στο νερό, δεν εννοώ μόνο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αν και αυτό είναι σημαντικό. Μιλάω για την ένταση του νερού, τη βιοποικιλότητα, το φυσικό κεφάλαιο (Natural Capital), τη ρύπανση και τα απόβλητα. Συμπεριλαμβάνω, επίσης, τα ζητήματα της υγείας και της διατροφής. Ο δεύτερος πυλώνας της στρατηγικής μας αφορά στη μέθοδο αξιολόγησης ανά εταιρεία. Η Schroders έχει δημιουργήσει μερικά καταπληκτικά εργαλεία, τα οποία συλλέγουν όλα τα δεδομένα από τις εκθέσεις βιωσιμότητας αυτών των εταιρειών και τα τοποθετούν σε ένα πλαίσιο σύγκρισης με τους ανταγωνιστές τους. Είναι σημαντικό να διευκρινίσω σε αυτό το σημείο τι εννοούμε εμείς στη Schroders υπό την έννοια της βιωσιμότητας. Βιωσιμότητα σημαίνει όχι μόνο την εξέταση περιβαλλοντικών ή/και κοινωνικών παραγόντων, αλλά μια ολιστική θεώρηση μιας εταιρείας που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων μερών της που είναι οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές και οι πελάτες, το περιβάλλον, η κοινότητα, οι μέτοχοι και  οι κυβερνητικές αρχές. O τελευταίος πυλώνας είναι η δέσμευση. Εάν μια εταιρεία, για παράδειγμα, δεν διαθέτει ικανοποιητικά δεδομένα και διαφάνεια δημοσιοποίησης, τότε αυτός θα ήταν ένας λόγος για να εμπλακούμε και να συνεργαστούμε με τις εταιρείες αυτές. Για εμας, η δέσμευση είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συνάντηση με τη διοίκηση μιας εταιρείας. Είναι μια ευκαιρία να αποκτήσουμε μια ολιστική άποψη της επιχείρησης και να κατανοήσουμε πως μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τις αλληλεπιδράσεις της εταιρείας με τα ενδιαφερόμενα μέρη της, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι εταιρείες στις οποίες επενδύουμε αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους, τους πελάτες και τις κοινότητές τους με υπεύθυνο τρόπο. Όλα αυτά μας βοηθούν να είμαστε πιο αποτελεσματικοί ως επενδυτές.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημασία της ελληνικής αγοράς

Ο εκπρόσωπος της  Schroders για την Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα Δημήτρης Μπατζής τόνισε, από την πλευρά του, στο Fortune Greece ότι η χώρα μας είναι μια στρατηγικής σημασίας αγορά για την περιοχή της Κέντρο-ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια. Ανέφερε επίσης ότι η Schroders δεν εγκατέλειψε ποτέ τη χώρα ειδικά σε δύσκολες περιόδους (για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης) -αντιθέτως, η συνεργασία της Schroder με τα εγχώρια ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κρίσεων και είναι πλέον πολύ ισχυρή. Πρόσθεσε επίσης ότι “η βιωσιμότητα είναι μέρος του DNA της εταιρείας μας” και ότι μεταξύ των στρατηγικών στόχων της Schroders είναι η “Net Zero“ πρωτοβουλία, με την οποία δεσμεύεται να υποστηρίξει τον παγκόσμιο στόχο του καθαρού μηδενισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

«Η εταιρεία μας δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις που επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση στη βιωσιμότητα. Στόχος μας είναι να πραγματοποιούμε εξειδικευμένες επενδύσεις σε εταιρείες που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και στους επενδυτές μας. Επιδιώκουμε, μέσω των τοποθετήσεών μας, να δεσμευτούμε με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ένα αβέβαιο περιβάλλον με ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή μετάβαση, αλλά και προκλήσεις όπως η ψηφιοποίηση. Ο κόσμος δεν λειτουργεί πλέον όπως λειτουργούσε τα τελευταία 20-30 χρόνια. Συνεπώς, οι επενδύσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται και να διενεργούνται με την ίδια νοοτροπία.

Αναφερόμενος στην ανάγκη υιοθέτησης βιώσιμων στρατηγικών από τις επιχειρήσεις, που να επηρεάζουν θετικά όχι μόνο τους μετόχους, αλλά και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, σημείωσε σχετικά:

«Δεν αρκεί πλέον οι εταιρείες να ασχολούνται μόνο με τα κέρδη και να επικεντρώνονται στη μεγιστοποίηση αυτών. Πρέπει να κοιτάξουν πέρα από αυτά. Και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι ήρθε ο καιρός για εμάς, ως διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, να διαπιστώσουμε ότι η επένδυση που κάνουμε σε μια επιχείρηση δεν βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην κερδοφορία. Θέλουμε ενεργό εμπλοκή, θέλουμε να έχουμε ένα “ταξίδι” με την εταιρεία. Επιδιώκουμε πραγματικά να προωθήσουμε την αλλαγή και να γίνουμε μέρος ενός συστήματος βιωσιμότητας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε τους παγκόσμιους στόχους που έχουν τεθεί και περιγράφονται από τη συμφωνία του Παρισιού που αποτελεί τη βάση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Νομίζω ότι, αν δεν εμπλακούμε και αν πραγματικά δεν ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να συμπεριλάβουν τη βιωσιμότητα, και να εφαρμόσουν κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και κυβερνητικούς παράγοντες στο DNA τους, τότε θα καταλήξουμε να έχουμε μη αξιοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία και εταιρείες που δεν θα είναι σε θέση να επιβιώσουν» καταλήγει.

Info Box 

Η Schroders, ιδρύθηκε το 1804 και είναι μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων στην Ευρώπη, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 871,3 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2021, απασχολώντας πάνω από 5.700 άτομα σε 37 τοποθεσίες. 

Στους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας είναι η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στο asset management και η δημιουργία στενότερων επενδυτικών σχέσεων με τους τελικούς πελάτες.

Η επιχείρηση διοχετεύει κεφάλαια σε βιώσιμες και ανθεκτικές επιχειρήσεις. Η Schroders προσφέρει προϊόντα και λύσεις σε πέντε επιχειρηματικούς τομείς λύσεων: θεσμικά, αμοιβαία κεφάλαια, ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία και alternatives, και διαχείριση πλούτου. Στους πελάτες της συμπεριλαμβάνονται ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατικά επενδυτικά αμοιβαία κεφάλαια, δωρεές και ιδρύματα.