Σε αυτήν την πόλη πληρώνει πρόστιμο όποιος περπατά και κοιτά το κινητό του

Σε αυτήν την πόλη πληρώνει πρόστιμο όποιος περπατά και κοιτά το κινητό του
epaselect epa05531398 A businessman uses a smartphone while walking in front of a poster in Tokyo, Japan, 09 September 2016. The announcement of US company Apple's new 'iPhone 7' with its Apple Pay service will allow Japanese users to make payments for transportation or everyday services. Cellphones in Japan have a chip to make payments for several years but Apple users have been waiting for this functionality since the launch of the device. EPA/FRANCK ROBICHON

Να μειωθούν τα ατυχήματα που προκαλούν οι «smartphone zombies» επιχειρούν οι τοπικές αρχές.

Αν βρίσκεστε στη Χονολουλού της Χαβάης, και έχετε το «κακό» συνήθειο να χαζεύετε την οθόνη του κινητού σας όσο περπατάτε στον δρόμο, τότε μπορεί να έχετε «κακά» ξεμπερδέματα με τον νόμο!

Και αυτό γιατί από σήμερα η πρακτική αυτή θεωρείται παράνομη, αφού τίθεται πλέον σε εφαρμογή ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο και απαιτεί «κανένας πεζός να μη διασχίζει δρόμο ή λεωφόρο ενώ κοιτά την οθόνη ηλεκτρονικής συσκευής». Πρόκειται για νόμο που επεκτείνει την απαγόρευση χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών κατά τη διάρκεια οδήγησης οχημάτων.

Το πρόστιμο για τους παραβάτες είναι 35 δολάρια για την πρώτη παράβαση, ενώ αυξάνεται στα 75 δολάρια για τη δεύτερη και 99 δολάρια για την τρίτη!

Στόχος των αρχών της Χαβάης είναι οι χρήστες της κατηγορίας «smartphone zombies» να μην τραυματιστούν ή να μην προκαλέσουν κακό σε τρίτους.

Ο σχετικός νόμος πάντως έχει και μία «τρύπα» καθώς δεν ισχύει όταν κάποιος πραγματοποιεί επείγουσες κλήσεις.

Παρόμοιοι νόμοι έχουν προταθεί και αλλού, αλλά δεν έχουν μέχρι τώρα εγκριθεί. Όταν, για παράδειγμα, το δημοτικό συμβούλιο του Τορόντο στον Καναδά πρότεινε την απαγόρευση της αποστολής sms κατά το περπάτημα, αντέδρασε η πολιτεία του Οντάριο στην οποία η πόλη υπάγεται. Πολλοί ήταν εκείνοι που τόνισαν πως την ευθύνη σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουν τόσο οι πεζοί, όσο οι οδηγοί των αυτοκινήτων, που θα πρέπει να προσέχουν στον δρόμο.