Σε αυτήν την πόλη πληρώνει πρόστιμο όποιος περπατά και κοιτά το κινητό του

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να μειωθούν τα ατυχήματα που προκαλούν οι «smartphone zombies» επιχειρούν οι τοπικές αρχές.

Αν βρίσκεστε στη Χονολουλού της Χαβάης, και έχετε το «κακό» συνήθειο να χαζεύετε την οθόνη του κινητού σας όσο περπατάτε στον δρόμο, τότε μπορεί να έχετε «κακά» ξεμπερδέματα με τον νόμο!

Και αυτό γιατί από σήμερα η πρακτική αυτή θεωρείται παράνομη, αφού τίθεται πλέον σε εφαρμογή ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο και απαιτεί «κανένας πεζός να μη διασχίζει δρόμο ή λεωφόρο ενώ κοιτά την οθόνη ηλεκτρονικής συσκευής». Πρόκειται για νόμο που επεκτείνει την απαγόρευση χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών κατά τη διάρκεια οδήγησης οχημάτων.

Το πρόστιμο για τους παραβάτες είναι 35 δολάρια για την πρώτη παράβαση, ενώ αυξάνεται στα 75 δολάρια για τη δεύτερη και 99 δολάρια για την τρίτη!

Στόχος των αρχών της Χαβάης είναι οι χρήστες της κατηγορίας «smartphone zombies» να μην τραυματιστούν ή να μην προκαλέσουν κακό σε τρίτους.

Ο σχετικός νόμος πάντως έχει και μία «τρύπα» καθώς δεν ισχύει όταν κάποιος πραγματοποιεί επείγουσες κλήσεις.

Παρόμοιοι νόμοι έχουν προταθεί και αλλού, αλλά δεν έχουν μέχρι τώρα εγκριθεί. Όταν, για παράδειγμα, το δημοτικό συμβούλιο του Τορόντο στον Καναδά πρότεινε την απαγόρευση της αποστολής sms κατά το περπάτημα, αντέδρασε η πολιτεία του Οντάριο στην οποία η πόλη υπάγεται. Πολλοί ήταν εκείνοι που τόνισαν πως την ευθύνη σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουν τόσο οι πεζοί, όσο οι οδηγοί των αυτοκινήτων, που θα πρέπει να προσέχουν στον δρόμο.

Σχετικά άρθρα