Σε δεύτερο γύρο οδηγούνται οι εκλογές στη Βραζιλία

Σε δεύτερο γύρο οδηγούνται οι εκλογές στη Βραζιλία

Η νυν πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, επικράτησε στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Σε δεύτερο γύρο οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ανώτατη εκλογική επιτροπή της χώρας.

Με καταμετρημένο το 93,54% των έγκυρων ψηφοδελτίων στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ και ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSDB) Αέσιο Νέβες.

Η πρόεδρος Ρούσεφ δεν καταφέρνει τελικά να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, καθώς δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία λαμβάνοντας το 41%08% των ψήφων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ανώτατη εκλογική αρχή της χώρας. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSDB) Αέσιο Νέβες ο οποίος καταλαμβάνει το 34,20% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Στην τρίτη θέση είναι η περιβαλλοντολόγος Μαρίνα Σίλβα με ποσοστό 21,14%. Με βάση αυτά τα επίσημα σχεδόν τελικά αποτελέσματα η Ντίλμα Ρούσεφ και ο τεχνοκράτης γερουσιαστής Αέσιο Νέβες θα μονομαχήσουν σε δεύτερο εκλογικό γύρο στις 26 Οκτωβρίου.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας διαβεβαίωσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται» και «θα είναι νικηφόρος» στο δεύτερο γύρο, στις 26 του Οκτωβρίου, όπου θα αντιμετωπίσει το σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο Αέσιο Νέβες.

«Ο αγώνας συνεχίζεται, σε μια μάχη που θα είναι νικηφόρα, γιατί είναι ο αγώνας του λαού της Βραζιλίας. Αυτός ο αγώνας είναι ο αγώνας των οικοδόμων του μέλλοντος που ποτέ δεν θα αφήσει τη Βραζιλία να γυρίσει προς τα πίσω» είπε μιλώντας στη Μπραζίλια. «Νιώθω σαν να έλαβα ένα μήνυμα για να προχωρήσουμε σε αυτό τον αγώνα με όλους εσάς, για να αλλάξουμε τη Βραζιλία», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ η τρίτη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών περιβαλλοντολόγος Μαρίνα Σίλβα η οποία αναμένεται να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή στον δεύτερο γύρο δεν αποκάλυψε προς τα πού θα κατευθύνει τους ψηφοφόρους της.

Στις πρώτες δηλώσεις της μετά το αποτέλεσμα των εκλογών εξήγησε ότι η απόφαση για τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει στις 26 Οκτωβρίου, θα πρέπει να ληφθεί εντός του συνασπισμού που σχηματίστηκε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βραζιλίας (PSB) με το οποίο αν και δεν είναι μέλος κατέβηκε ως υποψήφια. «Θα συναντηθούμε και θα μιλήσουμε μεταξύ μας. Η Βραζιλία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συμφωνεί με την τρέχουσα κατάσταση» δήλωσε η Μαρίνα Σίλβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σάο Πάολο.
«Οι βραζιλιάνοι πολίτες απαιτούν περισσότερη πρόοδο και θέλουν να δουν το έργο που αντιπροσωπεύει την πιο νόμιμη και πιο αξιόπιστη δύναμη αλλαγής» ανέφερε.

Οι περίεργοι… υποψήφιοι
Οι Βραζιλιάνοι επανεξέλεξαν θριαμβευτικά τον «Τιριρίκα» (“Γκρινιάρης”) κατά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα κι έτσι ο διάσημος κλόουν, ο οποίος εξασφάλισε ένα εκατομμύριο ψήφους–δεύτερος υποψήφιος σε ψήφους–θα τους εκπροσωπήσει στο Κογκρέσο, ανακοίνωσαν εκλογικοί αξιωματούχοι.

Ο Φρανσίσκου Εβεράρντο Ολιβέιρα Σίλβα, ευρύτερα γνωστός ως Τιριρίκα, εξελέγη για πρώτη φορά το 2010 με την έδρα του Σάο Πάολο, κερδίζοντας τις περισσότερες ψήφους απ΄όλους τους συνυποψηφίους του, έχοντας ως σλόγκαν του κατά την προεκλογική του εκστρατεία το «Δεν μπορεί να πάει χειρότερα».

Μέχρι τότε ήταν αναλφάβητος κι έτσι χρειάστηκε να μάθει να…γράφει το όνομά του για να αναλάβει το νέο του αξίωμα.

Στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, δεν μίλησε ποτέ ενώπιον του Σώματος, αλλά είχε τις περισσότερες παρουσίες στο Κογκρέσο από τους υπόλοιπους συναδέλφους του.

Η επιτυχία του προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών, αλλά και μία σειρά από πρωτότυπες υποψηφιότητες, καθώς στη Βραζιλία οι υποψήφιοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα με όποιο όνομα επιθυμούν.

Ένας ακόμη διάσημος που εξελέγη χθες στη Βραζιλία είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής Ρομάριο που θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στη Γερουσία με την έδρα του Ρίο ντε Τζανέιρο καθώς συγκέντρωσε το 63,4%.

Ο 48χρονος πρώην ποδοσφαιριστής–ο οποίος αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μουντιάλ το 1994 και ήταν υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα–είχε καλύτερες επιδόσεις από τον αντίπαλό του τού Δημοκρατικού Κόμματος Σεζάρ Μάια, ο οποίος με καταμετρημένο το 90% των ψήφων έλαβε το 20,5%.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2010, ο Ρομάριο εξελέγη βουλευτής στο Κογκρέσο με τους Σοσιαλιστές.

Δριμύς επικριτής του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η χώρα του νωρίτερα φέτος, ο Ρομάριο κατήγγειλε τη διαφθορά επικαλούμενος το υπερβολικό κόστος κατασκευής πολυτελών νέων σταδίων, ενώ χαρακτήρισε διεφθαρμένη και την Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου Βραζιλίας (CBF).