Σε «ελεύθερη πτώση» η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας

Σε «ελεύθερη πτώση» η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας

Άνοδο του κινήματος «Podemos» και των Σοσιαλιστών καταγράφει δημοσκόπηση της «El Pais» - Μόλις 15,9% των Ισπανών θα ψήφιζε τον Μαριάνο Ραχόι.

Το κυβερνών κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα εξασφάλιζε μόλις το 15,9% των ψήφων εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα -περίπου το μισό του ποσοστού που συγκέντρωνε στην πρόθεση ψήφου το 2011- όπως κατέδειξε η δημοσκόπηση της εταιρείας Metroscopia που δημοσιεύεται στην εφημερίδα El País.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το ποσοστό αποδοχής του κυβερνώντος κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular, PP) βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό, καθώς μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του 2011, ενώ η υποστήριξη προς το αριστερό κόμμα «Podemos» («Μπορούμε») αυξήθηκε, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι Ισπανοί εμφανίζονται όλο και περισσότερο απογοητευμένοι από τους πολιτικούς τους ηγέτες, καθώς η ανεργία, η διαφθορά και η ένταση που έχουν δημιουργήσει οι αυτονομιστικές τάσεις στην Καταλονία επισκιάζουν την ανάκαμψη της οικονομίας, που βρίσκεται ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο. Όλα αυτά έχουν πλήξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, η οποία έχει απολέσει μέρος της υποστήριξης των παραδοσιακών συντηρητικών διότι απέσυρε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις τον περασμένο μήνα.

Ενώ η υποστήριξη προς την αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών αυξήθηκε οριακά στο 20,7% από 20,3% το 2011 στην πρόθεση ψήφου, το νεότευκτο αριστερό κόμμα Podemos αναδεικνύεται πλέον στην τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, συγκεντρώνοντας το 14,3% των ψήφων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Το Podemos, του οποίου ηγείται ο πανεπιστημιακός Πάμπλο Ιγκλέσιας, εκμεταλλεύθηκε τη δυσαρέσκεια έναντι των κομμάτων εξουσίας και μοιάζει ικανό να οδηγήσει στο τέλος της την περίοδο του δικομματισμού που κυριάρχησε στην Ισπανία μετά την επάνοδό της στη δημοκρατία.

Συνολικά το PP και οι Σοσιαλιστές συγκέντρωναν το 52% των προθέσεων ψήφου το 2011, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης που απειλούσε να οδηγήσει την Ισπανία να ζητήσει ένα διεθνές πρόγραμμα στήριξης, αλλά εάν γίνονταν εκλογές σήμερα θα καταλάμβαναν μόλις το 37%, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του 2015.