Σε Gazprom και GAP τα φετινά «βραβεία της ντροπής»

Σε Gazprom και GAP τα φετινά «βραβεία της ντροπής»

Με αφορμή το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η Greenpeace βραβεύει κάθε χρόνο τις επιχειρήσεις που «αδιαφορούν για δικαιώματα και περιβάλλον».

Ο ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας Gazprom, που επικρίνεται για τα προγράμματά του στην Αρκτική, και η αμερικανική εταιρεία ενδυμάτων Gap, η οποία κατηγορείται για την πολιτική της στο Μπανγκλαντές, κέρδισαν σήμερα τα «βραβεία της ντροπής» για το 2014, τα οποία απονέμει κυρίως η Greenpeace.

Τα βραβεία αυτά απονέμονται κάθε χρόνο στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, σε επιχειρήσεις που κατηγορούνται ότι έδειξαν «ιδιαίτερη αδιαφορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον».

Το βραβείο της κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται, μεταξύ άλλων, από μέλη της Greenpeace και της Διακήρυξης της Βέρνης, μιας ελβετικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, αποφασίστηκε να δοθεί στην Gap επειδή η αμερικανική εταιρεία αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία για τις πυρκαγιές και την ασφάλεια των κτιρίων στο Μπανγκλαντές, παρά την κατάρρευση πέρυσι τον Απρίλιο του Ράνα Πλάζα, ενός κτιρίου που βρισκόταν στα προάστια της Ντάκα και στέγαζε πολλές υφαντουργικές μονάδες, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 1.100 ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία και Καναδάς ερίζουν για την Αρκτική

Οι δύο οργανώσεις κατηγορούν την αμερικανική εταιρεία ότι εμπόδισε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην χώρα αυτή, προωθώντας το δικό της πρόγραμμα, το οποίο χαρακτήρισαν ως μια «μη δεσμευτικού χαρακτήρα ψευδοσυμφωνία που ελέγχεται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις».

Το Μπανγκλαντές είναι η δεύτερη χώρα εξαγωγής ενδυμάτων στον κόσμο. Ο τομέας αυτός, ο οποίος με τα 4.500 εργοστάσιά του αποτελεί έναν από τους πυλώνες της εθνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύει το 80% των ετήσιων εξαγωγών του Μπανγκλαντές, ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το βραβείο του κοινού κέρδισε παράλληλα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom κατόπιν ψηφοφορίας που έγινε στο Ίντερνετ στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι.

«Ο Gazprom είναι η πρώτη επιχείρηση που αντλεί πετρέλαιο κάτω από τα παγωμένα νερά της Αρκτικής, παρά τον καταστροφικό απολογισμό της στο θέμα της ασφάλειας», αναφέρει σε ανακοίνωση της Greenpeace ο Κούμι Νάιντου, εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace International.

Διαβάστε ακόμη: Σύμφωνο ασφαλείας από τις εταιρίες έτοιμου ενδύματος

Τα σχέδια του ρωσικού ομίλου στην Αρκτική είχαν βρεθεί στο προσκήνιο μετά την φυλάκιση τριάντα μελών του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace.

Αυτοί είχαν συλληφθεί έπειτα από μια δράση τους τον Σεπτέμβριο κατά μιας πετρελαϊκής εξέδρας της Gazprom στην Αρκτική, η οποία είχε ως στόχο την καταγγελία των κινδύνων που εγκυμονεί η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε αυτήν την ζώνη η οποία έχει ιδιαίτερα ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Η Gazprom δεν σχολίασε σχετικά σε ερώτηση που της υπέβαλε το Γαλλικό Πρακτορείο στη Μόσχα.

Πέρυσι οι νικητές των «βραβείων της ντροπής» ήταν η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, σύμβολο των κακών πρακτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα, και η πετρελαϊκή εταιρεία Shell, η οποία κατηγορείται ότι συνέβαλε στη μείωση των αιώνιων πάγων της Αρκτικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ