Σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία το Euro του 2028 – Στα 3 δισ. ευρώ το οικονομικό boost

Σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία το Euro του 2028 – Στα 3 δισ. ευρώ το οικονομικό boost
epa08300513 (FILE) - A UEFA logo is pictured through a window prior to the UEFA Europa League 2019/20 Round of 16 draw, at the UEFA Headquarters in Nyon, Switzerland, 28 February 2020 (re-issued on 17 March 2020). The UEFA EURO 2020 has been postponed to 2021 amid the coronavirus COVID-19 pandemic, the Norwegian Football Association (NFF) announced on 17 March 2020. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT *** Local Caption *** 55912791 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το εκτελεστικό συμβούλιο της UEFA επιβεβαίωσε την Τρίτη πως το Euro του 2028 θα διεξαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, ενώ η διοργάνωση το Euro του 2032 θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία και στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Deloitte, η διοργάνωση του 2028 αναμένεται να δώσει ώθηση 3 δισ. ευρώ (2,6 δισ. στερλινών) στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.

Στο φάκελο της υποψηφιότητας των 5 χωρών προβλέπεται πως το στάδιο Wembley θα διεξαχθούν οι δύο ημιτελικοί της διοργάνωσης και ο τελικός, μεταξύ 28 αγώνων του τουρνουά στην Αγγλία. Το Principality Stadium του Κάρντιφ προτείνεται ως τόπος διεξαγωγής του εναρκτήριου αγώνα.

Η Ουαλία, η Σκωτία και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα φιλοξενήσουν από έξι παιχνίδια η καθεμία, ενώ πέντε θα διεξαχθούν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Για τη διοργάνωση του 2028 προτείνονται συνολικά 10 γήπεδα:

  1. Το Wembley,
  2. Το στάδιο της Τότεναμ,
  3. Το Etihad της Μάντσεστερ Σίτι,
  4. Το νέο γήπεδο της Έβερτον στο Bramley-Moore Dock,
  5. Το St James’ Park της Νιούκαστλ,
  6. Το Villa Park στο Μπέρμιγχαμ,
  7. Το Casement Park στο Μπέλφαστ,
  8. Το Principality Stadium στο Κάρντιφ,
  9. Το Hampden Park στη Γλασκώβη και
  10. Το Aviva Stadium στο Δουβλίνο.

Και οι 5 χώρες τους θα περάσουν από τα προκριματικά, αν και η UEFA θα κρατήσει δύο αυτόματες θέσεις για τα έθνη που δεν θα φτάσουν στους τελικούς.

Εάν περισσότερες από δύο χώρες αποτύχουν να προκριθούν, οι καλύτερες θα καταλάβουν τις θέσεις πρόκρισης, αυξάνοντας την πιθανότητα μία ή περισσότερες από τις διοργανώτριες χώρες να μην προκριθούν, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας (FA) πιστεύει ότι η πρόκριση θα είναι καλύτερη προετοιμασία για την ομάδα από το να παίξει μια σειρά φιλικών αγώνων, καθώς και πιο προσοδοφόρα από εμπορική άποψη, ενώ οι άλλες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου λέγεται ότι υποστηρίζουν το σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com