Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο – Άλμα στις τιμές καταναλωτή

Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο – Άλμα στις τιμές καταναλωτή
Photo: pixabay.com

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα αυξηθεί κατά 4,7% τον Μάιο, μετά την άνοδο του 4,2% του Απριλίου. Είναι η πιο μεγάλη αύξηση των τιμών καταναλωτή τα τελευταία 13 χρόνια. Στο πιο χαμηλό της πανδημίας οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.

Στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 13 ετών έφτασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο. Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, οι τιμές καταναλωτή έκαναν άλμα κατά 5% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα αυξηθεί κατά 4,7%, μετά την άνοδο κατά 4,2% του Απριλίου. Είναι η πιο μεγάλη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή από τον Αύγουστο του 2008.

Η μέτρηση που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός, επιταχύνθηκε στο 3,8%, έναντι εκτιμήσεων για 3,5%. Οι επενδυτές παρακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τον πληθωρισμό, ο οποίος δεν έχει αποτελέσει σημαντική απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% ενώ ο δομικός κατά 0,7%. Η πρόβλεψη ήταν 0,5% και για τις δύο κατηγορίες.

Αν και ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι καταγράφηκε μετά την οικονομική κρίση, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η τρέχουσα επιτάχυνσή του οφείλεται σε προσωρινούς λόγους που θα υποχωρήσουν καθώς προχωράει η χρονιά.

Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα που σχετίζονται με την ανεργία έφτασαν τις 376.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουνίου, έναντι πρόβλεψης για 370.000. Αν και δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, είναι ωστόσο το πιο χαμηλό νούμερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού.