Σε υψηλό 8 ετών το γερμανικό χρέος

Σε υψηλό 8 ετών το γερμανικό χρέος
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα repos γίνονται ολοένα και πιο ελκυστικό μέρος για τους θεσμικούς επενδυτές.

Το γερμανικό χρέος δεν ήταν τόσο ελκυστικό σε σχέση με τα μετρητά εδώ και 8 χρόνια, στο τελευταίο σημάδι ότι η έλλειψη εξασφαλίσεων που ταλαιπώρησε τις χρηματαγορές της Ευρώπης υποχωρεί και εν μέσω αναμονής των επενδυτών για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τα επιτόκια της.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι επενδυτές μπορούν τώρα να «τσεπώσουν» 9 μονάδες βάσης πάνω από το risk-free επιτόκιο για να αποχωριστούν τα μετρητά τους και να δανειστούν τους τίτλους, το μεγαλύτερο ποσό από το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του  RepoFunds Rates Benchmark του CME Group.

Το επίπεδο απέχει πολύ από τις «τιμωρητικές» 10 μονάδες βάσης που θα έπρεπε να πληρώσουν κατά μέσο όρο για να εκτελέσουν την ίδια συναλλαγή πέρυσι.

Η ανατιμολόγηση έρχεται εν μέσω μιας συνολικής μείωσης των εκτιμήσεων για αναγκαιότητα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και μαζί με αυτό, η ανάγκη απόκτησης γερμανικών τίτλων.

Τα έντοκα γραμμάτια -τα οποία ήταν σε έλλειψη- στηρίζουν μια πληθώρα συναλλαγών σε όλες τις αγορές επιτοκίων της περιοχής και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί παρά το ότι αυξάνονται οι εκτιμήσεις για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

«Τα repos γίνονται ολοένα και πιο ελκυστικό μέρος για τους θεσμικούς επενδυτές για να αποθέσουν τα πλεονάζοντα μετρητά τους», δήλωσε ο Άρνι Πετιμεζάς, αναλυτής της AFS Group. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα επιτόκια repo μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω σε σχέση με τα risk-free επιτόκια, «γεγονός που θα προσελκύσει ακόμη περισσότερες εισροές μετρητών»

Οι πολυετείς αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ επιδείνωσαν την έλλειψη ρευστότητας στα assets υψηλής ποιότητας στην Ευρώπη, τα οποία είναι συστημικά σημαντικά λόγω της χρήσης τους ως εξασφαλίσεις και για την ικανοποίηση των χρηματοοικονομικών κανονισμών.

Το γερμανικό χρέος είναι ιδιαίτερα περιζήτητο επειδή θεωρείται το ασφαλέστερο στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com