Σε ιστορικά ύψη η παγκόσμια ανεργία μέσα στο 2017

Σε ιστορικά ύψη η παγκόσμια ανεργία μέσα στο 2017
epa02037593 (FILES) A file picture dated 12 August 2009 of a pedestrian reflected in the window of a Job Center in London, Britain. The number of people unemployed in the UK has fallen slightly, figures showed, 17 February 2010. Total unemployment stood at 2.46 million for the three months to December, down 3,000 on the figure for the previous three months. EPA/ANDY RAIN

Εξαιρετικά αρνητικές είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για τη νέα χρονιά.

Ο αριθμός των ανέργων εντός του 2017 αναμένεται να φτάσει το ιστορικό υψηλό των 200 εκατ. ανθρώπων, και μάλιστα όσοι έχουν δουλειά δεν θα πρέπει να αναμένουν αύξηση. Αυτό προβλέπει έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), ο οποίος συνεργάζεται με κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και σωματεία από 187 χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση του ILO, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως φέτος κατά 3,4 εκατ., ενώ το 2018 επιπλέον 2,7 εκατ. άνθρωποι θα βρεθούν εκτός εργασίας. Βασικός λόγος αυτής της κατάστασης, για τον Οργανισμό, είναι η ταχύτερη αύξηση της εργατικής δύναμης σε σύγκριση με το ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

«Η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι απογοητευτική», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ILO, Γκι Ράιντερ. «Αυτό διαμορφώνει μια μελανή εικόνα για την παγκόσμια οικονομία και τη δυνατότητά της να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας, πόσο μάλλον ποιοτικές».

Όμως ο ILO επιφυλάσσει κακά μαντάτα και για όσους εργάζονται.

Σε μια ξεχωριστή έρευνα, ο Οργανισμός αναφέρει ότι η παγκόσμια αύξηση μισθών, εφόσον ληφθεί υπόψη η πορεία του πληθωρισμού, έπεσε σε χαμηλό τετραετίας το 2015 – την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Η αύξηση μισθών σε ΗΠΑ και Γερμανία δεν στάθηκε ικανή για να ανακόψει την παγκόσμια πτωτική πορεία, σημειώνει ο ILO. Επιπλέον, ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται αλλά παραμένουν κάτω από το όριο φτώχειας παραμένει υψηλός. Οι μισοί εργαζόμενοι στην Ασία και περίπου τα δύο τρίτα των εργαζόμενων της υποσαχάριας Αφρικής ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, υπογραμμίζει ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με τον ILO οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, και κυρίως αυτές της Λατινικής Αμερικής, θα δουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης της ανεργίας το 2017. Σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά η αύξηση θα είναι ανεπαίσθητη ή και μηδενική.

Κάνοντας ειδικά αναφορά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ο Οργανισμός αναφέρει ότι το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας παραμένει εξαιρετικά μεγάλο. Μάλιστα, οι μισοί από τους ανέργους στην Ευρώπη και το ένα τέταρτο στις ΗΠΑ αναζητούν για πάνω από έξι μήνες εργασία.