Σε πλήρη εξέλιξη το «γράψε – σβήσε» για τον προϋπολογισμό

Σε πλήρη εξέλιξη το «γράψε – σβήσε» για τον προϋπολογισμό

Συντάσσεται το προσχέδιο με ορίζοντα την 5η Οκτωβρίου.

Μπορεί η χώρα να οδεύει ολοταχώς προς την κρίσιμη εκλογική μάχη της Κυριακής, ταυτόχρονα όμως συντελείται και μια ακόμη μάχη, μια βουβή μάχη, μείζονος ωστόσο σημασίας. Πρόκειται για τη μάχη που δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την κατάρτιση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού της χώρας για το 2016. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα πρέπει να είναι έτοιμο – στα βασικά του κεφάλαια – έως και τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.

Τα χρονοδιαγράμματα είναι εξαιρετικά σφικτά, καθώς την ημέρα εκείνη ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει αρχικά να καταθέσει το κείμενο του προσχεδίου στη Βουλή, για να το παρουσιάσει στη συνέχεια στο Εurogroup, η συνεδρίαση του οποίου έχει προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα.

Από τον διάδοχο του Γ. Χουλιαράκη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα απαιτήσουν ενημέρωση για την προετοιμασία που έχει συντελεστεί σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των παρεμβάσεων και μέτρων που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.

Χωρίς τις αναγκαίες αυτές διαβεβαιώσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να εμφανιστούν πρόθυμοι να ανάψουν το πράσινο φως για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους. Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να επισημάνουν στον νέο υπουργό Οικονομικών ότι για να είναι σε θέση η Αθήνα να λάβει τη δόση των 3 δισ. ευρώ, θα πρέπει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να προωθήσει μια σειρά από μνημονιακές υποχρεώσεις, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την έναρξη των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Κατά τις πληροφορίες, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, θα ενσωματωθούν όλες οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που ψήφισε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η παρελθούσα Βουλή. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να προβλέπει μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για επιδόματα (ΕΚΑΣ, πετρέλαιο θέρμανσης), τα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), καθώς και τα στρατιωτικά κονδύλια ακόμη σε μη μισθολογικά έξοδα (μετακινήσεις, υπερωρίες υπαλλήλων).

Οι φόροι που θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσα στο 2016 θα πρέπει να είναι κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ περισσότεροι προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές. Υπενθυμίζεται εδώ πως για το 2016 ο στόχος που έχει τεθεί προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του AEΠ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 0,25% που είναι ο στόχος για το 2015.

Πηγή: news247.gr