Σε πολεμική ετοιμότητα η Κριμαία

Σε πολεμική ετοιμότητα η Κριμαία

Ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη από την Συμφερόπολη της Κριμαίας.

Οι αρχές της Κριμαίας προσκάλεσαν τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να στείλει παρατηρητές στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή με το ερώτημα της ένωσης της περιοχής αυτής με τη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η πρόσκληση στάλθηκε στον Οργανισμό που εδρεύει στη Βιέννη από το κοινοβούλιο της Κριμαίας.

Δείτε τι μεταδίδει ο Σωτήρης Δανέζης από τη Συμφερόπολη

Στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ έχουν επιχειρήσει τρεις φορές από την περασμένη εβδομάδα να μπουν στην Κριμαία η οποία ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Το Σάββατο μάλιστα ένοπλοι άνδρες πυροβόλησαν προειδοποιητικά και τους απέτρεψαν όταν η αυτοκινητοπομπή των παρατηρητών βρισκόταν κοντά στο φυλάκιο του Αρμιάνσκ.

Την Κυριακή η Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, του δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αυτό είναι παράνομο και παραβιάζει το σύνταγμα της Ουκρανίας.

Εξάλλου, εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επιχειρήσουν να φτάσουν στην Κριμαία εντός της εβδομάδας για να διαπιστώσουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μειονότητες, είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Επίσης, η ουκρανική κυβέρνηση και το Συμβούλιο συμφώνησαν ότι εμπειρογνώμονες του οργανισμού και της λεγόμενης Επιτροπής της Βενετίας -οργάνου αρμόδιου για συνταγματικά ζητήματα- θα εξετάσουν κατά πόσο είναι έγκυρο το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου για την απόσχιση της Κριμαίας και την ένωσή της με τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: Έτοιμη για τη «ρωσική» εποχή η Κριμαία – Πυρά σε ναυτική βάση

Ο νέος «στρατός» της Συμφερόπολης
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ κάλεσε σήμερα τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Συμφερόπολη σε μία συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο, φτάνοντας εκεί ανακάλυψαν πως επρόκειτο για κάτι τελείως διαφορετικό. Επρόκειτο για την τελετή ορκωμοσίας εθελοντών στρατιωτών στον νέο στρατό της Κριμαίας.

Στη λιτή «τελετή ορκωμοσίας» που διεξήχθη στο πάρκινγκ του κοινοβουλίου, οι εθελοντές στρατιώτες, φορώντας πλήρη στρατιωτική εξάρτηση, ορκίστηκαν πίστη στην τοπική κυβέρνηση της Κριμαίας, παρουσία του πρωθυπουργού Αξιόνοφ.

Διαβάστε ακόμη: Η πόλη με το ένα εκατομμύριo τριαντάφυλλα

Ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων Ουκρανίας-Ρουμανίας
Η Ουκρανία και η Ρουμανία υπέγραψαν τη Δευτέρα μια συμφωνία ενίσχυσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ανακοίνωσε το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τίτους Κορλατεάν και ο ομόλογός του της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσια υπέγραψαν τη συμφωνία στο Κίεβο.

Πάγωμα τραπειζικών λογαριασμών Ουκρανών
Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία άλλων εννέα Ουκρανών πολιτών που θεωρούνται ύποπτοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάχρηση δημόσιων πόρων.

Μεταξύ των εννέα είναι ένας από τους γιους του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που έχει το όνομα του πατέρα του –Βίκτορ– καθώς και ο Αλεξέι Αζάροφ, γιος του πρώην πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία, η Ελβετία και άλλες χώρες έχουν ήδη παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία Ουκρανών που θεωρούνται ύποπτοι για κατάχρηση δημόσιων πόρων, μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς από την προεδρία της χώρας του.

Διαβάστε ακόμη: Ντονέτσκ: «Η Κριμαία δείχνει τον δρόμο»

Στη νέα ελβετική λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνονται επίσης τα ονόματα του Αλεξάντερ Γιακιμένκο, του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας και του Αρτέμ Ψόνκα, γιου του πρώην γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ υποστηρίζει ότι ο Γιανουκόβιτς υπεξαίρεσε τουλάχιστον 37 δισεκατομμύρια δολάρια στα τρία χρόνια που ήταν πρόεδρος. Ο μεγαλύτερος γιος του Γιανουκόβιτς, ο Αλεξάντερ, είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Mako Group, τα γραφεία της οποίας στη Γενεύη ερευνήθηκαν τον περασμένο μήνα από τις ελβετικές αρχές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters