Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ελλάδας-δανειστών

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ελλάδας-δανειστών
Delia Velculescu, the new International Monetary Fund (IMF) representative for Greece, gets into a car after a meeting at the Bank of Greece in Athens, Greece July 31, 2015. Top level contacts between Greek ministers and the heads of institutions discussing Greece's new bailout started on Friday. REUTERS/Yiannis Kourtoglou - RTX1MLKQ

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εκπροσώπους των Θεσμών «βλέπει» το Bloomberg.

Δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται στην πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των δανειστών φιλοξενεί το πρακτορείο Bloomberg και όπως επισημαίνει, έχει επέλθει αδιέξοδο στις μεταξύ τους συζητήσεις εξαιτίας της διαφωνίας για τους όρους βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα.

«Αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν χθες σχετικά με το πώς η Ελλάδα μπορεί να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg στο δημοσίευμά του και προσθέτει:

«Το ΔΝΤ είχε πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και αμφισβητεί ότι οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα θα είναι βιώσιμες. Η καθυστέρηση έρχεται να προστεθεί στα αυξανόμενα προβλήματα της Ελλάδας, καθώς η αποτυχία της Ευρώπης να συγκρατήσει την ροή των προσφύγων απειλεί να εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους στην χώρα, προκαλώντας πιθανώς μια ανθρωπιστική κρίση.

Επιστροφή στον ρεαλισμό

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας τριών ασυμβίβαστων κόκκινων γραμμών και αυτές είναι: 1) η άρνηση του Τσίπρα να δεχθεί επιπλέον περικοπές στις συντάξεις, 2) η άρνηση της Ευρώπης να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να διευκολύνει τους δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούνται για να καταστούν τα δημοσιονομικά της χώρας βιώσιμα και 3) η απαίτηση κάποιων κρατών-μελών της Ευρωζώνης για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», σημειώνει το Bloomberg.

Επιστροφή στην Αθήνα

«Είναι φυσικό να υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, όμως υπάρχει μια συμφωνία από το περασμένο καλοκαίρι και αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο εργάζονται τα θεσμικά όργανα» υπογραμμίζει το δημοσίευμα του Bloomberg κα συμπληρώνει:

«Η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων έχει επιπτώσεις στην ελληνική αγορά. Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε τον περασμένο μήνα τη χειρότερη επίδοση όλων των μεγάλων δεικτών που παρακολουθούνται από το Bloomberg. Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν τη χειρότερη απόδοση όλων όσα παρακολουθούνται από το  Bloomberg World Bond φέτος».

Και καταλήγει: «Οι τεχνικές συζητήσεις σχετικά με την πρώτη αναθεώρηση βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με στέλεχος του ΔΝΤ. Οι επικεφαλής των εκπροσώπων των Θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα, εφόσον υπάρξει επαρκής πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο».