Σε βελτιώσεις του πολυνομοσχεδίου προσβλέπει η κυβέρνηση

Σε βελτιώσεις του πολυνομοσχεδίου προσβλέπει η κυβέρνηση

Αλλαγές ακόμα και την τελευταία στιγμή δεν αποκλείουν κυβερνητικά στελέχη.

του Αντώνη Αντζολέτου

Με τους βουλευτές του κόμματος να συζητούν μέχρι τις 10.30 χθες το βράδυ όλα τα «δύσκολα» μέτρα αυτού του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση ξεκινά μια νέα μάχη τόσο με τους δανειστές όσο και με τον ίδιο της τον εαυτό. Το χθεσινό «μασάζ» δεν φαίνεται να ήταν αρκετό, καθώς μέσα στην αίθουσα της γερουσίας, που συνεδρίαζε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, προέκυψαν μια σειρά από ζητήματα για τα οποία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν έντονους προβληματισμούς και περιμένουν απαντήσεις.

Στο κάδρο των αλλαγών μπήκαν άρθρα του νομοσχεδίου όπως:

– Η φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων

– Οι 100 δόσεις και όσοι πολίτες από τα χαμηλά λαϊκά στρώματα βρεθούν εκτός ρύθμισης

– Οι ποινές και τα πρόστιμα για όσους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν

– Ο ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ξεκαθάρισε πως ήταν μέρος της συμφωνίας και αλλαγές μπορεί να υπάρξουν μόνο όταν συγκροτηθεί το περιουσιολόγιο.

«Βαρύ» κλίμα υπήρξε και κατά η συζήτηση που έγινε για τις ρυθμίσεις που αφορούν τις συντάξεις και περιέχονται στο νομοσχέδιο, με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιο Πετρόπουλο, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπόσχεται στους βουλευτές, πως στην μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που θα κατατεθεί το Νοέμβριο θα γίνει προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι όποιες αδικίες.

Στη συζήτηση μπήκε και το ενδεχόμενο να χορηγηθεί προνοιακό επίδομα στους περίπου 30.000 παλιννοστούντες.
Η ενημέρωση των βουλευτών έγινε από τους κ. Αλεξιάδη, Πετρόπουλο, Σκουρλέτη, Σπίρτζη, Χουλιαράκη, Ξανθό, αλλά και από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλη Καλογήρου.

Αυτό που τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη μετά το τέλος της συζήτησης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι, πως υπάρχουν ακόμα και τώρα, αλλά και κατά τη διάρκεια της τετραήμερης συζήτησης περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους δανειστές σε μια σειρά από ζητήματα, όπου η άλλη πλευρά έχει αφήσει κάποια περιθώρια ανοιχτά.

«Έχουν γίνει όλα εξαιρετικά γρήγορα και στο χρόνο τους», τόνιζαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει σημαντικά ζητήματα, όπως τη ρύθμιση των 100 δόσεων που η αρχική απαίτηση των δανειστών ήταν να καταργηθεί.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ενημέρωση που έκανε στους βουλευτές αναφέρθηκε στη κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των 7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,1 θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2015 και τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος του 2016.

Επίσης έγινε αποτίμηση του μέτρου της παρακράτησης των συντάξεων που έγινε τον Σεπτέμβριο υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων (2% από τις κύριες 6% από τις επικουρικές) και απέδωσε συνολικά 800 εκατομμύρια ευρώ.

Το γεγονός, πάντως πως η «μουρμούρα» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ήδη από το πρώτο «εύκολο» πακέτο των προαπαιτούμενων, προοικονομεί έναν δύσκολο Οκτώβρη για την κυβέρνηση, καθώς στα τέλη του μήνα θα κληθεί να περάσει μια σαφώς πιο δύσκολη δέσμη μέτρων με μια σειρά από ισοδύναμα που πρέπει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να έχει εξασφαλίσει.

154 + 1 η κυβερνητική πλειοψηφία

Ο Νίκος Νικολόπουλος δεν αποκλείεται να είναι η πρώτη απώλεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει.

Τις προθέσεις του, πάντως τις έδειξε με ένα tweet αργά χθες το βράδυ επισημαίνοντας: «Είναι οριστικό! Αποφασίσαμε την αυτόνομη πορεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Αύριο στις 12.00 περισσότερα…»

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπαίνουν στην διαδικασία να σχολιάσουν τις κινήσεις , αλλά και τις προθέσεις του Νίκου Νικολόπουλου, ξεκαθαρίζοντας από την πλευρά τους πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής και δεν υπάρχει θέμα με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση η ψηφοφορία της Παρασκευής θα είναι ενδεικτική για το αν μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος να στηρίζονται στον βουλευτή Αχαΐας ή αν από πολύ νωρίς πάρουν απόφαση πως η πλειοψηφία στη Βουλή στηρίζεται σε μόλις 4 βουλευτές.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα

Μετά από πρόσκληση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έρθει στην Ελλάδα την Τετάρτη και την Πέμπτη. Έχει ήδη ζητήσει να δει τον πρωθυπουργό και η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 13.30.

Όπως είναι φυσικό, στην κυβέρνηση αποτιμούν θετικά αυτή την επίσκεψη στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής προσπάθειας της χώρας μια ημέρα πριν την παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και 9 ημέρες πριν την παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στη χώρα μας.

Πηγή: news247.gr