Σφοδρή σύγκρουση με επίκεντρο τους εμβολιασμούς

Σφοδρή σύγκρουση με επίκεντρο τους εμβολιασμούς
Νοσηλεύτρια ετοιμάζει το εμβόλιο για την Ευσταθία Καμπισιούλη νοσηλεύτρια της ΜΕΘ που θα εμβολιαστεί πρώτη κατά του Covid-19 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020. Σε πέντε νοσοκομεία ξεκινάει ο εμβολιασμός για τον ιό Sars Cov- 2. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανακοίνωση – απάντηση εξέδωσε το υπουργείο Υγείας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για «εμβολιασμούς που αναβάλλονται χωρίς καμία εξήγηση».

«Η χρονιά άλλαξε, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι. Ακόμα και στο κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού των υγειονομικών, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε σήμερα νέο πεδίο μικροκομματικής αντιπολίτευσης», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωσή του υπουργείου.

Υπογραμμίζεται ότι «το σχέδιο των εμβολιασμών εξελίσσεται κανονικά, χωρίς καμία διακοπή, σε 9 Νοσοκομεία της χώρας. Ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών αρχίζει στις 4/1 και θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Τη Δευτέρα μπαίνουν στη “μάχη 42 επιπλέον Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά. Δεν υπάρχει θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών».

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των εμβολιασμών, ενώ καταγγέλει «πλιάτσικο και ανικανότητα».

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Αφού είδαμε πρώτα φωτογραφίες από κυβερνητικά στελέχη που έκαναν το εμβόλιο στη θέση υγειονομικών, σήμερα, από όλη τη χώρα, έρχονται νέες καταγγελίες. Προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών αναβάλλονται χωρίς καμία εξήγηση. Ανίκανες διοικήσεις και μία επικίνδυνη κυβέρνηση που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα στοιχειώδη. Καλούμε το υπουργείο να απαντήσει άμεσα για το λόγο των ακυρώσεων».

Η όλη κόντρα εξελίσσεται στο πλαίσιο του προβληματισμού που έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της BioNTech, της εταιρείας που συνεργάζεται με την Pfizer για το μοναδικό μέχρι στιγμής εμβόλιο που έχει πάρει έγκριση παγκοσμίως, ότι ενδέχεται να υπάρξουν κενά στις παραδόσεις μέχρι να αρχίσουν να διανέμονται και άλλα εμβόλια.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», ήδη πολλές χώρες αναγκάζονται να αναστείλουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού με τη δεύτερη δόση.

Πρώτη που προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση ήταν η Βρετανία, η οποία αφότου είδε ότι τα εμβόλια δεν αρκούν αποφάσισε να αναβάλλει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, αφού θέλει να χορηγήσει την πρώτη δόση των εμβολίων σε όσο γίνεται περισσότερα άτομα υψηλού κινδύνου.

«Φωνές» για αναβολή της δεύτερης δόσης υπάρχουν και στη Γερμανία, ενώ η ΗΠΑ μια μέρα πριν ολοκληρωθεί το 2020 ανακοίνωσαν ότι έπεσαν κατά… 17 εκατομμύρια εμβολιασμούς έξω, αφού υπολόγιζαν έως το τέλος της προηγούμενης χρονιάς να έχουν εμβολιάσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους, με τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων να είναι… λίγο λιγότεροι από 3 εκατομμύρια.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, θα έχει λάβει μόλις 1.250.000 δόσεις του εμβολίου ως το τέλος Μαρτίου. Αυτό σημαίνει θα έχουν εμβολιαστεί 625.000 άνθρωποι. Δηλαδή περίπου το 5% των πολιτών της Ελλάδας.

Όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρώπη τρέχει να σώσει ότι σώζεται και προαναγγέλλει την αγορά 100 εκατομμυρίων ακόμα εμβολίων, ενώ άλλες εταιρίες, όπως για παράδειγμα η AstraZeneca δίνει τον δικό της αγώνα για να εγκριθεί το εμβόλιό της και να μπορεί να ρίξει το εμβόλιό της στη «μάχη». Σε καλό δρόμο βρίσκεται και η Moderna, η οποία έχει πάρει έγκριση στις ΗΠΑ και αναμένεται να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ανά τον κόσμο, για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δηλαδή περίπου 5,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι.