Shell: Αποζημιώσεις 95 εκατ. ευρώ για πετρελαϊκή ρύπανση σε πληγείσες κοινότητες στη Νιγηρία

Shell: Αποζημιώσεις 95 εκατ. ευρώ για πετρελαϊκή ρύπανση σε πληγείσες κοινότητες στη Νιγηρία
epa08574036 (FILE) - A file photo dated 30 July 2015 showing a company flag flying in front of the head office of Royal Dutch Shell in The Hague, The Netherlands (reissued 30 July 2020). Shell, that in 2nd quarter 2019 made a 3.5 billion USD profit, on 30 July 2020 released their 2nd quarter results 2020 saying they suffered a loss of 18.4 billion USD. Part of the loss was due to low fuel prices as Coronavirus-pandemic hit the demand around the globe EPA/JERRY LAMPEN *** Local Caption *** 53379697 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης του περιβάλλοντος, ανάμεσά τους το Κίνημα για την Επιβίωση του Λαού των Ογκόνι (MOSOP), κατηγορούν εδώ και πάνω από 20 χρόνια τη Shell για την ζημιά που έχουν προκαλέσει οι διαρροές αργού στο περιβάλλον και την αδιαφορία της για τους κατοίκους περιοχών στο Δέλτα του Νίγηρα.

Η γιγαντιαία πετρελαϊκή εταιρεία Shell δέχθηκε χθες Τετάρτη να καταβάλει ποσό ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ σε κοινότητες της νοτιοανατολικής Νιγηρίας που είχαν υποστεί καταστροφή εξαιτίας διαρροών πετρελαίου τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με δικηγόρους των δύο πλευρών.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης του περιβάλλοντος, ανάμεσά τους το Κίνημα για την Επιβίωση του Λαού των Ογκόνι (MOSOP), κατηγορούν εδώ και πάνω από 20 χρόνια τη Shell για την ζημιά που έχουν προκαλέσει οι διαρροές αργού στο περιβάλλον και την αδιαφορία της για τους κατοίκους περιοχών στο Δέλτα του Νίγηρα που υπέστησαν καταστροφή τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πετρελαϊκής μόλυνσης.

«Η διαταγή πληρωμής 45,9 δισεκατομμυρίων νάιρα (94,9 εκατομμυρίων ευρώ) στους προσφεύγοντες έχει σκοπό να διευθετήσει πλήρως και οριστικά την απόφαση» που έλαβε η νιγηριανή δικαιοσύνη, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η θυγατρική της Shell στη Νιγηρία, η Shell Petroleum Development Company of Nigeria Limited (SPDC).

Η Shell είχε καταδικαστεί αρχικά το 2010. Η εταιρεία αμφισβήτησε επανειλημμένα την ετυμηγορία αυτή – μάταια. Εντέλει, η εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία με τις κοινότητες που επλήγησαν σε δικαστήριο στην Αμπούτζα χθες Τετάρτη.

Ο Λούσιους Νουόζα, δικηγόρος που εκπροσώπησε διάφορες πληγείσες κοινότητες στην πολιτεία Ρίβερς, επιβεβαίωσε την απόφαση αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ξέμειναν από τερτίπια και εντέλει αποφάσισαν να δεχθούν» ότι έπρεπε να καταβάλουν αποζημίωση στους πληγέντες, είπε ο κ. Νουόζα αναφερόμενος στα στελέχη της διοίκησης και στους δικηγόρους της Shell.

«Η απόφαση οφείλεται στην αποφασιστικότητα της κοινότητας να δει να αποδίδεται δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Η αγγλοολανδική εταιρεία δέχθηκε να καταβάλει αποζημίωση στην κοινότητα, ωστόσο επιμένει πάγια ότι οι διαρροές πετρελαίου είχαν προκληθεί από τρίτους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Νιγηρία από το 1967 ως το 1970, όταν πολλοί πετρελαιαγωγοί και άλλες υποδομές είχαν υποστεί ζημιές.

Χθες το MOSOP εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα βάλει τα θεμέλια για να υπάρξει αντίδραση στη μακρά και διαρκή αδικία που υπομένει ο λαός των Ογκόνι», τόνισε.

Το 2015, η Shell είχε δεχθεί να καταβάλει 70 εκατ. δολάρια (63 εκατ. ευρώ) ως αποζημίωση σε περίπου 15.000 κατοίκους της Ογκόνιλαντ, ενώ είχε επίσης δεχθεί να προχωρήσει σε διαδικασία απορρύπανσης έπειτα από διαρροή το 2008 παρότι η διοίκησή της διατεινόταν ότι οι δολιοφθορές των αγωγών από κατοίκους ήταν η βασική αιτία της ρύπανσης.

Πηγή: ΑΠΕ