Συγκεντρώσεις για τα Τέμπη: Επεισόδια σε Σύνταγμα και Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσεις για τα Τέμπη: Επεισόδια σε Σύνταγμα και Θεσσαλονίκη
Αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να αποφύγουν βόμβες μολότοφ, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024. Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των μεταφορών συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία «ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών». Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία που αναχωρούν σήμερα από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων δικεδικούν αυξήσεις των μισθών, λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας καθώς και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Δώρων στον δημόσιο τομέα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βόμβες μολότοφ στο προαύλιο της Βουλής - Πάνω από 20.000 διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας.

Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Συγκεκριμένα η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε έξω από τα γραφεία της Hellenic Train, με την κυκλοφορία να έχει αποκατασταθεί.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο Σύνταγμα παραμένουν συγκεντρωμένοι όπου και σημειώνονται επεισόδια με μολότοφ και χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ στη πορεία τα συγκεντρωμένα άτομα ήταν περί τις 20.000. Στη Βουκουρεστίου έγιναν 4 προσαγωγές καθώς βρέθηκαν μέσα σε σακίδια μολότοφ.

Τέμπη: Επεισόδια και στη Θεσσαλόνικη

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας, μετά την απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και εργατικών σωματείων, με αφορμή τον έναν χρόνο από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού διαδηλωτές έριξαν μπογιές, βόμβες μολότοφ και αντικείμενα προς τους αστυνομικούς που απάντησαν με ρίψη χημικών και οβίδες κρότου-λάμψης.

Η ένταση συνεχίστηκε και έξω από το Διοικητήριο, όπου κατέληξε η πορεία, όταν διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ και οι αστυνομικοί τους απώθησαν με καπνογόνα.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πορεία έληξε και διάφορα τμήματά της κινήθηκαν προς το κέντρο της πόλης, όπου και συνεχίζουν τη διαμαρτυρία.

Νωρίτερα, έγινε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και άλλη συγκέντρωση στην Καμάρα που κινήθηκε κι αυτή προς το κέντρο της πόλης. Ακολούθησε η κεντρική πορεία από την Εγνατία και την οδό Μοναστηρίου, με στάση και διαμαρτυρία στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Στη συνέχεια η πορεία ανέβηκε, από την οδό Διοικητηρίου, μέχρι το ΥΜΑΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: