Σημάδια ύφεσης και το δεύτερο τρίμηνο για την οικονομία

Σημάδια ύφεσης και το δεύτερο τρίμηνο για την οικονομία
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την Παρασκευή τα σπουδαία από την ΕΛΣΤΑΤ που θα ανακοινώσει τα στοιχεία για Απρίλιο – Ιούνιο. Τι βλέπουν οι αναλυτές, τι προσδοκούν στην κυβέρνηση. 

Την Παρασκευή αναμένεται η ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο του έτους, με τους αναλυτές να προεξοφλούν …ύφεση για την ελληνική οικονομία. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ύφεση, θα πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Υπευθυμίζεται ότι στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι συνολικά φέτος η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7%, ενώ σύμφωνα με την εαρινή έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο η ύφεση θα είναι ηπιότερη (0,3%) και η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έρθει το 2017, ξεκινώντας από το β’ εξάμηνο του 2016.

Δείτε τις προβλέψεις

Όσον αφορά στο 2ο τρίμηνο του 2016 για το οποίο θα γίνουν την Παρασκευή οι ανακοινώσεις, σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας Eurobank, θα καταγραφεί ύφεση κυρίως λόγω της  συρρίκνωσης που παρουσίασαν ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο, οι εξαγωγές, ο δείκτης στον τομέα της μεταποίησης και ο δείκτης οικονομικού κλίματος.

Αναλυτικά:
– Ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο, ένας δείκτης που ενσωματώνει τη δυναμική της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών (70,31% του ΑΕΠ το 2015), παρουσίασε επιδείνωση το Μάιο 2016. Συγκεκριμένα, σε όρους ετήσιας και μηνιαίας μεταβολής συρρικνώθηκε κατά -6,44% (από – 1,96% τον Απρίλιο 2016) και -1,83% (-0,82%) αντίστοιχα.

– οι εξαγωγές αγαθών (εμπορευματικές συναλλαγές) σημείωσαν ετήσια πτώση -7,29% το 2ο τρίμηνο 2016. Το αντίστοιχο μέγεθος για τις εισαγωγές ήταν +0,11%. Ως εκ τούτου, το εμπορικό ισοζύγιο κατέγραψε μείωση της τάξης των -€504,46 εκατ. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) της ΤτΕ, το διάστημα Απριλίου – Μαΐου 2016 το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκε κατά -€385,14 εκατ. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στην πτώση των ταξιδιωτικών και των μεταφορικών εισπράξεων καθώς και στις αρνητικές συνέπειες των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

– το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε οριακά σταθερό το Μάιο 2016 (23,52% από 23,48% τον Απρίλιο 2016) και ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης εμφάνισε σημάδια κάμψης (1,66% από 2,79% τον Απρίλιο 2016).

– ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ένας δείκτης που ενσωματώνει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας, παρουσίασε ελαφρά πτώση το 2ο τρίμηνο 2016. Τον Ιούλιο 2016 σημείωσε αύξηση ωστόσο ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή κατέγραψε μείωση.

– σύμφωνα με το δείκτη υπευθύνων προμηθειών PMI, οι λειτουργικές συνθήκες στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα παρουσίασαν χειροτέρευση για 5ο μήνα μέσα στο 2016. Τον Ιούλιο 2016 η τιμή του δείκτη διαμορφώθηκε στις 48,7 μονάδες από 50,4 τον Ιούνιο 2016 (δηλαδή κάτω του ορίου άνθησης/συρρίκνωσης των 50 μονάδων).

Καμπανάκι για …στασιμότητα
Η Eurobank χτυπά μάλιστα το καμπανάκι του κινδύνου, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποφευχθεί η παγίδα στασιμότητας.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο θα εξαρτηθεί από τις προσδοκίες που θα σχηματίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για την πορεία της οικονομίας και για το διαθέσιμο εισόδημα τους, από τη βελτίωση της ρευστότητας, την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες. Δύο ακόμα κρίσιμοι παράγοντες θα είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και από τις διεθνείς εξελίξεις.

Συγκεκριμένα η επιστροφή στην ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από:

1ον από τις προσδοκίες που θα σχηματίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για την πορεία της οικονομίας και ως εκ τούτου και των διαθέσιμων εισοδημάτων – πόρων τους (π.χ. μισθοί, κέρδη, φόροι),

2ον από την περαιτέρω βελτίωση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών συνθηκών (π.χ. βελτίωση της ρευστότητας, επιστροφή καταθέσεων),

3ον από την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη 2η αξιολόγηση του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και

4ον από τις διεθνείς εξελίξεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο (π.χ. Brexit).