Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Ξεκινά η πληρωμή – Αναλυτικά η διαδικασία

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Ξεκινά η πληρωμή – Αναλυτικά η διαδικασία
Αυτοκίνητα κινούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου, το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά - Τι πρέπει να προσέξετε.

Κατατέθηκε το βράδυ της Μ. Δευτέρας στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει από την Πρωτομαγιά στους οδηγούς να κάνουν άρση ακινησίας του ΙΧ τους πληρώνοντας μόνο την αναλογία των τελών κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο κείμενο ενσωματώθηκαν και δύο ρυθμίσεις που αφορούν άμεσα τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν POS και μάλιστα υποχρεωτικά. Η πρώτη ρύθμιση προβλέπει ότι στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ οι προμήθειες δεν μπορούν να ξεπερνούν το 0,1%. Άλλη ρύθμιση, υποχρεώνει την χορήγηση POS ακόμη και σε επαγγελματίες που έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους διαχειριστές των POS να απαιτούν εγγυήσεις το περιεχόμενο των οποίων θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Όσον αφορά στη δυνατότητα άρσης ακινησίας οχήματος (επιστροφή πινακίδων), το μέτρο ισχύει από 1η Μαίου. Όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα ισχύσουν, σύμφωνα με την τροπολογία, τα εξής:

1. Δίνεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης άπαξ εντός του 2024 με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος (για άρση μικρότερη του ενός μήνα, χρεώνονται τα τέλη για έναν μήνα)

2. Τα τέλη πληρώνονται πριν από την άρση της ακινησίας

3. Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση ημέρα.

4. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Όσοι λοιπόν επιθυμούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους, μπορούν να το πράξουν αλλά όχι για διάστημα μικρότερο από ένα μήνα, με το ύψος των τελών κυκλοφορίας να υπολογίζεται αναλογικά με βάση το χρονικό διάστημα επανακυκλοφορίας.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (mycar.aade.gov.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: