Σημαίες του Ισλαμικού Κράτους υψώθηκαν στην Κομπάνι

Σημαίες του Ισλαμικού Κράτους υψώθηκαν στην Κομπάνι

Η κατάκτηση της κουρδικής πόλης στα τουρκικά σύνορα, η οποία πολιορκείτο επί τρεις εβδομάδες, σηματοδοτεί, εφ'όσον επιβεβαιωθεί, ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατάφεραν -σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Reuters και Τούρκου στρατιωτικού- να υψώσουν σήμερα τη μαύρη σημαία της οργάνωσης πάνω από την κουρδική πόλη Κομπάνι, που βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» από τα σύνορα της Τουρκίας.

Έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις τριών εβδομάδων με τις πολιορκημένες και φτωχά εξοπλισμένες κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονταν με σθένος και αυτοθυσία την πόλη, οι τζιχαντιστές φαίνεται πως κατάφεραν να υψώσουν μία μαύρη σημαία στη στέγη τετραώροφου κτιρίου της ανατολικής πλευράς της Κομπάνι, καθώς και μία ακόμη σε έναν λόφο, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτόν πως βρίσκονται κοντά την κατάκτηση της πόλης.

Πηγές μέσα από τη Κομπάνι (Άιν αλ Άραμπ στα αραβικά) επιβεβαίωσαν ότι το ΙΚ έχει υψώσει σημαίες, όμως πρόσθεσαν ότι οι κουρδικές δυνάμεις μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους τζιχαντιστές. «Το ΙΚ έχει υψώσει μία σημαία σε ένα κτίριο στο ανατολικό τμήμα της πόλης», δήλωσε ο Ισμαήλ Έσκιν, δημοσιογράφος από το Κομπάνι. «Δεν είναι μέσα στην πόλη, αλλά στο ανατολικό άκρο της. Δεν έχουν εισέλθει στην πόλη. Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται».

Με την κατάληψη της πόλης Κομπάνι, αν τελικά επιβεβαιωθεί, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εξασφαλίζουν τον έλεγχο μίας συνεχούς εδαφικής ζώνης που φθάνει μέχρι τα συρο-τουρκικά σύνορα.

Οι Κούρδοι μαχητές απώθησαν τη νύκτα επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους από τα ανατολικά της πόλης έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 19 Κούρδοι μαχητές και 27 τζιχαντιστές, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίθεση των τζιχαντιστών κατά της πόλης ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν από τις δύο πλευρές και περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, 180.000 από τους οποίους έχουν βρει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος.

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν σήμερα χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν από τα σύνορα δεκάδες δημοσιογράφους και πολίτες, στην πλειοψηφία τους Κούρδους, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του Κομπάνι.

Χωρίς να επεμβαίνει στρατιωτικά, η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα σύνορά της, εξαιτίας των οβίδων που πλήττουν το έδαφός της την τελευταία εβδομάδα. Ο τουρκικός στρατός εκκένωσε χθες δύο μικρά χωριά, όταν οβίδα έπληξε κατοικία στο Σούρουτς τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους και απομάκρυνε το συγκεντρωμένο πλήθος από τη ζώνη των συνόρων. Οβίδα έπεσε σήμερα σε κατάστημα του Μουρσίτπιναρ.

Κούρδοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν την παθητική στάση στην Τουρκίας επικρίνοντας την Άγκυρα ότι άφησε ελεύθερο το έδαφος στους τζιχαντιστές.

Αμερικανοί απόστρατοι και εμπειρογνώμονες επεσήμαιναν τις τελευταίες ημέρες ότι το Κομπάνι καταδεικνύει τα όρια της αποκλειστικά από αέρος στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους, αναφερόμενοι ειδικότερα στην έλλειψη συντονισμού που οφείλεται στην πληθώρα των συγκεντρώσεων των ανταρτικών ομάδων στην περιοχή των συγκρούσεων.