Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου

Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου

Στις 7 το απόγευμα η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις 7 το απόγευμα, θα διεξαχθεί στην oλομέλεια της Βουλής η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν προηγείται συζήτηση, ενώ ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως αν βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου, τότε δηλώνει «παρών».

Έτσι, εφόσον μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας (σ.σ. την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ότι προτείνει τον κ. Σταύρο Δήμα), το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρών». Με βάση ανάλογη διαδικασία στο παρελθόν, κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του.

Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δικαίωμα πρότασης έχει και η κατά την έννοια του άρθρου 16 παρ. 5 Ομάδα των ανεξάρτητων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της. Άλλες υποψηφιότητες δεν ανακοινώνονται στη Βουλή.

Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός κατά τα ανωτέρω, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.

Για να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι, κάτι που θεωρείται αδύνατον…

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει ότι στην αποψινή πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η θετική ψήφος των βουλευτών «βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της κυβέρνησης αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».