Συμφέρει ακόμη να βγάζει κάποιος bitcoins;

Συμφέρει ακόμη να βγάζει κάποιος bitcoins;
epa06403161 A golden symbolic Bitcoin is pictured in Duesseldorf, Germany, 22 December 2017. Bitcoin, the cryptocurrency that has soared in value this year, plunged below 11,000 Dollars on 22 December, sinking by nearly half from a record high it hit less than a week ago. The cryptocurrency, which allows anonymous transactions unrestricted by global borders, is popular with tech heads, people suspicious of government and those seeking to launder money. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αξίζει τελικά το κόστος της ενέργειας που απαιτείται για να αποφέρει κέρδος η εξόρυξή του;

του David Meyer

Οι αναλυτές της Morgan Stanley προσέθεσαν τις φωνές τους σε εκείνους που προειδοποιούν ότι η εξόρυξη Bitcoin μπορεί να μην είναι πλέον οικονομικά βιώσιμη.

Το ζήτημα είναι ότι τα κρυπτονομίσματα εξόρυξης, όπως το Bitcoin, συνεπάγονται μια ενεργοβόρα ανάλυση δεδομένων και συνεπώς απαιτούν δαπανηρούς υπολογιστές και πολλή ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό καθιστά ακριβή την εξόρυξή τους.

Το κόστος δεν ήταν σημαντικό ζήτημα όταν το Bitcoin κινείτο πάνω από τα 10,000 ή ακόμα και τα 15.000 δολάρια, όπως συνέβη το περασμένο έτος. Αλλά εν τέλει το Bitcoin κατέρρευσε στα τέλη του 2017 και δεν έχει ανακάμψει έκτοτε. Η τιμή του είναι 8.322 δολάρια αυτή τη στιγμή (και αυτή η τιμή είναι αρκετά καλή με βάση τα τωρινά δεδομένα).

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, το σημείο πάνω απ’ το οποίο μπορούν να βγάλουν κέρδος οι μεγάλες εξορυκτικές εταιρείες είναι περίπου 8.600 δολάρια. Και τον περασμένο μήνα, οι αναλυτές της Fundstrat δημοσιοποίησαν τη δική τους εκτίμηση, στα 8.038 δολάρια.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το μοντέλο της Fundstrat βασίστηκε σε ένα παγκόσμιο μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 6 σεντ ανά κιλοβατώρα. Το μοντέλο της Morgan Stanley υπέθεσε ένα πολύ χαμηλό κόστος – μόλις 3 σεντ ανά κιλοβατώρα – αλλά και πάλι κατέληξε να είναι πιο ακριβό.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα της εξόρυξης του Bitcoin δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο τους φανατικούς των κρυπτονομισμάτων – είναι μια μεγάλη υπόθεση και για τους κατασκευαστές τσιπ, όπως η TSMC η οποία μείωσε την πρόβλεψη κερδών της την Πέμπτη, εν μέρει για τον ίδιο ακριβώς λόγο (και εν μέρει λόγω της χαμηλής ζήτησης για τα ακριβά iPhones.) Η TSMC αντλεί περίπου το ένα δέκατο των εσόδων της από τους επεξεργαστές εξόρυξης.

Η εξόρυξη Bitcoin γίνεται ολοένα και μεγαλύτερης έντασης ενέργειας, και επομένως και πιο δαπανηρή, όσο περνά ο καιρός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα «μαθηματικά προβλήματα» που πρέπει να επιλύσουν όσοι εξορύσσουν Bitcoin προκειμένου να συνεχίσουν να κατασκευάζουν την αλυσίδα των μπλοκ – και να κερδίζουν Bitcoin ως ανταμοιβή – γίνονται σταδιακά πιο δύσκολα. (Ενώ αυτά τα προβλήματα μερικές φορές περιγράφονται ως σύνθετες εξισώσεις προς επίλυση, στην πραγματικότητα είναι …κούρσες εικασιών).

«Ακόμη κι αν η τιμή του Bitcoin παραμείνει η ίδια το δεύτερο τρίμηνο του 2018, πιστεύουμε ότι τα κέρδη από την εξόρυξη θα μειωθούν ταχύτατα, σύμφωνα με την προσομοίωση μας», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley στο σημείωμά τους.

Πηγή: fortune.com