Οικονομία: Οι αδιαπραγμάτευτοι στόχοι και τα πολιτικά μηνύματα

Οικονομία: Οι αδιαπραγμάτευτοι στόχοι και τα πολιτικά μηνύματα
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Διάσταση δημοσιονομικής πειθαρχίας στα μισθολογικά των δικαστικών και έμφαση σε αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή  

Αποκωδικοποιεί τα μηνύματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ παραμένει προσηλωμένη στην αναβάθμιση της οικονομίας η κυβέρνηση, προβάλλοντας τη διάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας απέναντι στα αιτήματα επαγγελματιών.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και τα μισθολογικά των δικαστικών, σε συνέχεια και των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”, ερωτηθείς σχετικά με τις μισθολογικές αυξήσεις των δικαστικών είπε χαρακτηριστικά ότι “δεν μπορούμε ούτε να αγνοούμε ούτε να περιφρονούμε τη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι αυξήσεις που θα δίνονταν στους δικαστικούς, θα ήταν της τάξεως του 50%. Διερωτώμαι ποιος βουλευτής θα τις ψήφιζε. Διερωτώμαι, επίσης, πώς θα μπορούσα να αγνοήσω την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία, όταν τόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο σε μία σειρά αποφάσεών τους για τις συντάξεις τα τελευταία χρόνια έχουν επισημάνει ακριβώς αυτή τη διάσταση. Τη διάσταση δηλαδή των αντοχών του προϋπολογισμού ως προς το συνταξιοδοτικό μας σύστημα. Η πρόταση δηλαδή της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να προχωρεί πέρα από τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας…”.

Εντωμεταξύ, συνδικαλιστικοί και επιχειρηματικοί φορείς επιχειρούν να δώσουν πολιτική χροιά στα αποτελέσματα των εκλογών για δημάρχους και περιφερειάρχες, λίγους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, θέτοντας στο ίδιο πλαίσιο την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, τους υψηλούς λογαριασμούς των ΔΕΚΟ αλλά και την περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις μικρές επιχειρήσεις, την ώρα που το 20% αυτών δηλώνει μηδενική ρευστότητα, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ. Όπως σχολιάζουν στελέχη της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) και άλλων φορέων οι πολιτικές των Περιφερειών και των Δήμων, από την παρέμβαση σε ένα δρόμο και τα τραπεζοκαθίσματα μέχρι τη διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και την επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων, είναι πολιτικές καθοριστικές για την αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα στελέχη της κυβέρνησης, σε συνέχεια των αυτοδιοικητικών εκλογών, μελετούν αυτά τα μηνύματα και τις διεκδικήσεις των επαγγελματιών έχοντας να σταθμίσουν και εξωτερικούς κινδύνους σε μια συγκυρία που κλιμακώνεται η γεωπολιτική ένταση απειλώντας με νέα αστάθεια την ενεργειακή αγορά και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, με επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα. Μάλιστα σχολιάζοντας πρόσφατα τον ευρύτερο αντίκτυπο της σύγκρουσης Ισραήλ Παλαιστίνης o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είπε στο Reuters ότι αν και είναι πρώιμο να ειπωθεί, οι πόλεμοι τείνουν να είναι “στασιμοπληθωριστικοί“, ένα τοξικό μείγμα υψηλού πληθωρισμού και στάσιμης οικονομίας που μερικές φορές προκύπτει από ακριβότερες εισαγωγές πρώτων υλών.

Σε αυτό το περιβάλλον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις δυνητικές παρενέργειες που προμηνύουν και διατηρεί σταθερή προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 κοντά στο 1% και το 2024 στο 2,1%, ενόψει και της κατάθεσης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στα τέλη του επόμενου μήνα. Μετατοπίζει δε το βάρος στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στο προσεχές διάστημα θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο και θα νομοθετηθούν οι δέκα πρωτοβουλίες που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα, μεταξύ των οποίων η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η καθολική εφαρμογή του MyData και ο αποκλεισμός των παραβατών λαθρεμπορίας από τη συνεργασία με τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: