Τα τρία στάδια ελέγχου της ελληνικής οικονομίας

Τα τρία στάδια ελέγχου της ελληνικής οικονομίας

Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ και για την αναδιοργάνωση των αμυντικών βιομηχανιών και για την επίσκεψη της τρόικα. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί σήμερα με στελέχη του οίκου αξιολόγησης Moody’s με βασικό θέμα την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο υπουργείο Οικονομικών η συνάντηση αυτή δείχνει τη πρόθεση του οίκου αξιολόγησης να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για την πορεία του ΑΕΠ και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την τρόικα. Όπως δήλωσε άλλωστε χθες ο κ. Στουρνάρας, τα «σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας γίνονται πλέον εμφανή» ενόψει και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, ο οποίος αρχίζει μεθαύριο Κυριακή.

Ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια: Έως τις 10 Οκτωβρίου, κύριο αντικείμενο θα είναι η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ψήφιση νέου Κώδικα Δικηγόρων). Σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει και μια δεύτερη κρίσιμη συνάντηση, αυτή τη φορά για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, αλλά και τις κρατικές ενισχύσεις προς αυτές τις τρεις επιχειρήσεις. Στη συνάντηση, εκτός του κ. Στουρνάρα και των συναρμοδίων υπουργών, θα μετάσχει ο Γκερτ Γιαν Κούπμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στουρνάρας: Στο 3,8% η ύφεση για την ελληνική οικονομία

Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (11- 13 Οκτωβρίου) και τη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου) και θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο των διαβουλεύσεων στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά, αντικείμενο θα είναι η επικαιροποίηση του Μνημονίου και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015- 2016 (η τρόικα το υπολογίζει στα 4- 5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 2,5 δισ. ευρώ).

Το «καυτό» θέμα του χρηματοδοτικού κενού (έχει υπολογιστεί από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ) θα εξεταστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο- Δεκέμβριο, στο τρίτο στάδιο του ελέγχου της τρόικας.