Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό – Η πρόοδος των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα είναι προς όφελός του

Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό – Η πρόοδος των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα είναι προς όφελός του
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (A) υποδέχεται τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη (Δ), στη συνάντησή τους πριν την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου εμπλουτίζονται, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Αυτή τη ρήση του Αριστοτέλη επιβεβαιώσαμε σήμερα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που ακολούθησαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως σε αυτή τη Σύνοδο ισχυροποίησαν τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνες ασφάλειας στην ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτή η συμπόρευση αποτυπώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό το οποίο αποτελεί εθνική προτεραιότητα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε την ανάγκη να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

«Η θέση περί δύο κρατών είναι παντελώς απαράδεκτη για εμάς. Προσβλέπουμε στον άμεσο ορισμό νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ», υπογράμμισε σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα συνεχίζει να συνδράμει στις προσπάθειες να αναχαιτιστούν μεθοδεύσεις που παραβιάζουν τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας».

Είπε επίσης ότι στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχει ρόλο και η ΕΕ με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ης Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι παράλληλα η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας πως αυτή η πρόοδος θα είναι και προς όφελος του κυπριακού.

«Προχωράμε στην ανάπτυξη πάντα με μεταρρυθμιστική βούληση. Μπορούμε να ανταλλάσσουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς», πρόσθεσε και ανέφερε επ ‘ αυτού τα ψηφιακά, την πολιτική προστασία και τη ναυτιλία.

Αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι με τον κ. Χριστοδουλιδη στη διάσκεψη στο Παρίσι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.

«Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Διαχωρίζουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του. Αθήνα και Λευκωσία είναι υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης όλων των ομήρων χωρίς όρους. Προτεραιότητά μας είναι να συνδράμουμε με ανθρωπιστικές παύσεις και μέσω διαδρόμων βοήθειας για να βοηθήσουμε τους αμάχους της Γάζας», τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον Κύπριο πρόεδρο για την πρωτοβουλία του για αναζήτηση θαλάσσιων διαδρόμων.

«Είναι πολύ μελετημένη. Βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συμμετέχουμε εμπράκτως εφόσον αντιμετωπίσουμε τις αρκετές τεχνικές δυσκολίες. Δεν λησμονούμε ότι η οριστική λύση στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, βιώσιμη, λύση δύο κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστοδουλίδης: Η πρόοδος των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ περνά μέσα από την πρόοδο στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό

Η πρόοδος των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας θα βοηθήσει και στην επίλυση του Κυπριακού τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα λέγοντας ότι η προοπτική ενίσχυσης της σχέσης Τουρκίας με την ΕΕ την οποία επιθυμούν τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα «περνά από την πρόοδο στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό».

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της πρώτης Διακυβερνητικής Συνεργασίας και τις αποφάσεις που ελήφθησαν και τόνισε ότι το μείζον πλέον είναι η παρακολούθηση υλοποίησης αυτών των αποφάσεων.

Τόνισε επίσης ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι άριστες και εξαιρετική η συνεργασία τους, αλλά-όπως είπε- ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και υπάρχει πάντα περιθώριο καλύτερων δράσεων και συνεργασιών. Ανέφερε παραδείγματα επιτυχημένων συνεργασιών με την Ελλάδα όπως πχ το 112 και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ενώ σημείωσε ότι μέσω της διακυβερνητικής συνεργασίας επιτυγχάνεται και καλύτερος συντονισμός σε ολόκληρο το φάσμα του κυβερνητικού έργου, και όχι μόνο σε άμυνα και εξωτερική πολιτική.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είπε ότι αυτές επηρεάζουν άμεσα Κύπρο και Ελλάδα όπως και η αστάθεια στην περιοχή, προσθέτοντας ότι «οι χώρες μας έχουν ήδη προβεί σε επαφές και πρότειναν λύσεις ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή όπως ο θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας στη Γάζα» για τον οποίο ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την ετοιμότητα Ελλάδας να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή.

«Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος στην περιοχή», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τέλος ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της συνεργασίας σε θέματα Παιδείας με ένα μηχανισμό άμεσης επίλυσης των προβλημάτων των φοιτητών που σπουδάζουν σε Ελλάδα και Κύπρο, σε θέματα Ναυτιλίας και σε άλλους κρίσιμους τομείς.

«Το σημαντικότερο όμως είναι η παρακολούθηση υλοποίησης πόλων όσων συμφωνήθηκαν σήμερα» επανέλαβε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι έχουν δρομολογηθεί αποφάσεις και σε άλλα θέματα όπως στο Άσυλο και τη Μετανάστευση με ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων για τις δομές φιλοξενίας ιδιαίτερα για ευάλωτους και τους ασυνόδευτους ανηλίκους αλλά και στο πεδίο των επιστροφών.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: