Συνεχίζεται το bank run στην Credit Suisse. Κολοσσιαίες απώλειες 1,5 δισ. δολάρια στο τρίμηνο

Συνεχίζεται το bank run στην Credit Suisse. Κολοσσιαίες απώλειες 1,5 δισ. δολάρια στο τρίμηνο
epa05226675 (FILE) A file photograph showing the logo at the entrance of the Swiss bank Credit Suisse in Zurich, Switzerland, 17 November 2011. Reports on 23 March 2016 state that Credit Suisse Group is stepping up cost cuts including eliminating 2,000 jobs at its Global Markets business to better weather challenging market conditions. EPA/STEFFEN SCHMIDT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι συνεχιζόμενες απώλειες υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να θέσουν ξανά την Credit Suisse σε βιώσιμες βάσεις

Ποσό ρεκόρ άντλησαν οι πελάτες της  Credit Suisse Group AG το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα η ελβετική τράπεζα να κλείσει το έτος με τις μεγαλύτερες ζημίες, σε επίπεδο τριμήνου, από τη μεγάλη οικονομική κρίση.

Ειδικότερα, οι χειρότερες από το αναμενόμενο απώλειες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων (1,39 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων) το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο οφείλεται στις απώλειες τόσο στο βασικό τμήμα περιουσίας όσο και στον επενδυτικό βραχίονα της τράπεζας. 

Μετά το bank run, ως τις αρχές Οκτωβρίου, οι εκροές ανέρχονταν σε 110,5 δισεκατομμύρια φράγκα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελβετική τράπεζα είπε ότι αναμένει «σημαντική» ζημία προ φόρων φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα στρατηγική

Τον περασμένο Οκτώβριο, εν μέσω μιας θλιβερής οικονομικής πραγματικότητας, η Credit Suisse αναθεώρησε τη στρατηγική της, αναδιαρθρώνοντας τμήματα του επενδυτικού της κλάδου και εστιάζοντας εκ νέου στον πυρήνα της διαχείρισης περιουσίας, μετά από χρόνια σκανδάλων και απωλειών που διέλυσαν την εμπιστοσύνη στο brand. 

Τα στελέχη πέτυχαν αύξηση κεφαλαίου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του περασμένου έτους ενώ ψαλίδισαν έως και 9.000 θέσεις εργασίας, με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία έως το 2024.

Σε μια προειδοποίηση για τα κέρδη του Νοεμβρίου, είχαν αποκαλύψει ότι οι πελάτες είχαν αντλήσει 84 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, εν μέσω ανησυχιών για τη σταθερότητα της τράπεζας και την ικανότητα αναδιάρθρωσης. Η Credit Suisse είπε ότι περίπου τα δύο τρίτα των εκροών πραγματοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο.

«Έχουμε λάβει μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πελατών μας και την ανάκτηση καταθέσεων καθώς και περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε η τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συνεχιζόμενες απώλειες υπογραμμίζουν στον Πρόεδρο Axel Lehmann και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ulrich Koerner την επείγουσα ανάγκη να θέσουν ξανά την Credit Suisse σε βιώσιμες βάσεις. Την Πέμπτη, η τράπεζα ανακοίνωσε την αγορά της M. Klein & Co. έναντι 175 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο της ίδρυσης του νέου brand Credit Suisse First Boston για τη στέγαση λειτουργιών του επενδυτικού βραχίονα.

Η τράπεζα έχει λάβει εγγυήσεις για εισφορά 500 εκατομμυρίων δολαρίων και συνεργάζεται με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να παράσχει ισολογισμό ή ίδια κεφάλαια για το carve out.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: