Συγγνώμη επισήμως ζήτησε η Daimler από την Κίνα για τη διαφήμιση με τον Δαλάι Λάμα

Συγγνώμη επισήμως ζήτησε η Daimler από την Κίνα για τη διαφήμιση με τον Δαλάι Λάμα
epa05983551 (FILE) - A file picture dated 02 February 2017 shows a closeup of the logo on the Mercedes 'Concept EQ' car during a annual press conference in Stuttgart, Germany. According to reports, the Stuttgart public prosecutor's office on 23 May 2017 raided various facilities of German carmmaker Daimler in connection with a possible involvement to the diesel emission manipulation scandal that had started with Volkswagen's so-called dieselgate. EPA/RONALD WITTEK

Παρ' ολίγον «διπλωματικό επεισόδιο» από μία διαφημιστική ανάρτηση στο Instagram - Διαβεβαιώσεις στο Πεκίνο από τον πρόεδρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler ζήτησε από την Κίνα επισήμως συγγνώμη χθες επειδή η θυγατρική της, η Mercedes Benz, επικαλέστηκε λόγια του Δαλάι Λάμα σε ανάρτησή της στο Instagram την Δευτέρα.

Στη διαφήμιση εμφανιζόταν ένα αυτοκίνητο και η εξής πρόταση: «Να κοιτάζετε τις καταστάσεις από όλες τις πλευρές και θα γίνετε πιο ανοιχτοί».

Αρχικά η εταιρεία ζήτησε την Τρίτη συγγνώμη μέσω του Weibo, της κινεζικής εκδοχής του Τwitter, ενώ χθες σε επιστολή τους ο πρόεδρος της εταιρείας Ντίτερ Ζέτσε και ο πρόεδρος του παραρτήματος Κίνας Ουμπέρτους Τρόικα εξέφρασαν την ειλικρινή τους συγγνώμη.

Το ζήτημα είναι αρκετά πολύπλοκο, αφού η Κίνα θεωρεί αποσχιστική απειλή τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ και δεν εγκρίνει τη διάδοση των μηνυμάτων του.

Το Instagram είναι μπλοκαρισμένο στην Κίνα, ωστόσο η ανάρτηση αναπαράχθηκε από τους Κινέζους χρήστες του Ίντερνετ προκαλώντας αναστάτωση.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, το Xinhua, μετέδωσε ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έστειλε επιστολή στον Κινέζο πρεσβευτή στη Γερμανία με την οποία ζητούσε συγγνώμη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιστολή τονίζει ότι η Daimler δεν είχε καμία πρόθεση να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία του Πεκίνου επί του Θιβέτ και δεν θα προσφέρει «καμία στήριξη ή βοήθεια σε οποιονδήποτε υπονομεύει ή επιχειρήσει να υπονομεύσει την εθνική κυριαρχία της Κίνας και την εδαφική της ακεραιότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua