Το σύννεφό σας είναι βρώμικο

Το σύννεφό σας είναι βρώμικο

Η ενέργεια που καταναλώνουν οι υπολογιστές των υπηρεσιών cloud προκαλεί το 2% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

Κάθε φορά που ανεβάζετε τις φωτογραφίες σας στο Facebook ή αποθηκεύετε αρχεία στο Dropbox, τα data σας δεν πάνε σε κάποιο αόρατο μαγικό μέρος στον ουρανό. Στην πραγματικότητα, το «σύννεφο» είναι χιλιάδες υπολογιστές σε data centres στις ΗΠΑ, οι οποίοι, σύμφωνα με τη Greenpeace, λειτουργούν με ηλεκτρισμό που παράγεται από την καύση άνθρακα ή φυσικού αερίου.

Τα ορυκτά καύσιμα είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή του 75% της ηλεκτρικής ενέργειας  στις ΗΠΑ και η καύση τους παράγει αέρια του θερμοκηπίου που αναλογούν στο 2% των παγκόσμιων εκπομπών. Τόσο είναι το ποσοστό και ολόκληρης της αεροπορικής βιομηχανίας.

Το όραμα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, της Google και όλων των εταιρειών του Internet είναι όλο και περισσότεροι άνθρωποι να διασυνδεθούν και, πράγματι, οι ειδικοί προβλέπουν πως ο αριθμός των χρηστών υπολογιστή -άρα και των cloud services- αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% τα επόμενα πέντε χρόνια, με τον όγκο των δεδομένων τους να ανέρχεται στα 121 δισ. gigabytes το 2017! Αυτό σημαίνει πως οι αντίστοιχες ανάγκες για ηλεκτρισμό θα αυξηθούν δραματικά μαζί με τις εκπομπές άνθρακα, πράγμα όχι και τόσο καλό για το περιβάλλον.

Οι συγγραφείς της σχετικής μελέτης της Greenpeace επισημαίνουν πως η αύξηση των δεδομένων, της διασύνδεσης και της χρήσης του Internet δεν είναι αρνητική εξέλιξη, αρκεί οι ενεργειακές ανάγκες τους να μην καλύπτονται από «βρώμικες» πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας.

 

Τι κάνουν οι εταιρείες για αυτό;
Η Greenpeace ξεχωρίζει την Apple ως παράδειγμα ευαισθητοποίησης· η εταιρεία έχει υποσχεθεί να τροφοδοτεί την υπηρεσία iCloud αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχει, μάλιστα, δημιουργήσει το μεγαλύτερο ιδιωτικό φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο στη Νότια Καρολίνα, οι εγκαταστάσεις της στη Νεβάδα χρησιμοποιούν γεωθερμική και ηλιακή ενέργεια, ενώ τα data center της σε Όρεγκον και Καλιφόρνια παίρνουν ενέργεια από αιολικά πάρκα.

Η Facebook αγοράζει το 100% της αιολικής παραγωγής στην Αϊόβα -δίνοντας τεράστια ώθηση στη σχετική αγορά- ενώ φροντίζει να αυξάνει το ποσοστό «καθαρού» ηλεκτρισμού στα διάφορα data centre της. Σε παρόμοιες κινήσεις έχουν προβεί η Box και η Salesforce.

Ωστόσο δεν είναι όλοι έτσι. Η υπηρεσία Amazon Web Services (που φιλοξενεί data μεγάλων εταιρειών όπως του Netflix -«υπεύθυνο» για το 30% του Internet traffic στις ΗΠΑ- και του Twitter) χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό που προέρχεται από άνθρακα -δηλαδή τον αγοράζει από εταιρείες που τον παράγουν με αυτόν τον τρόπο- και δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση που να στοιχειοθετεί κάποια στροφή σε πιο «καθαρές» μορφές. Η Amazon, ωστόσο, αμφισβητεί ότι η Greenpeace ερμήνευσε σωστά τα στοιχεία που της παρείχε η εταιρεία.

Σημαντική σημείωση:
Όπως τονίζει η Amazon, η γενικότερη χρήση του cloud computing εξοικονομεί από μόνη της μεγάλα ποσά ενέργειας, αφού οι εταιρείες δεν χρειάζεται να διατηρούν η καθεμία το data centre της. Επιπλέον, δεν υπάρχει πια ανάγκη να κατασκευάζουμε και να μεταφέρουμε σκληρούς δίσκους, συστήματα αποθήκευσης κ.λπ., ενώ μειώνονται και οι ανάγκες μετακίνησης των ανθρώπων. Συνεπώς, θα συμπληρώναμε εμείς, μήπως το cloud computing μειώνει αντί να αυξάνει τις εκπομπές άνθρακα;

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το Cloud

Πώς να φτάσετε την επιχείρηση σας στα «σύννεφα»

Μπορεί η Egnyte να φέρει την «επανάσταση» στο cloud;