Σύντομα θα μπαίνετε στα μετρό όλου του κόσμου πατώντας ένα κουμπί

Σύντομα θα μπαίνετε στα μετρό όλου του κόσμου πατώντας ένα κουμπί

Πλέον οι πληρωμές τον εισιτηρίων θα γίνονται μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Φανταστείτε ότι ταξιδεύετε στο εξωτερικό και θέλετε να φτάσετε στην άλλη πλευρά της πόλης χρησιμοποιώντας το μετρό. Πιο εύκολο ακούγεται, παρά γίνεται στην πράξη. Η μηχανή των εισιτηρίων έχει περίεργα κουμπιά και επιλογές που μπορεί να είναι σε διαφορετική γλώσσα. Καθώς παλεύετε για να περιηγηθείτε στη συσκευή και προσπαθείτε να επιλέξετε την κατάλληλη διαδρομή ταξιδιού, ενώ οι ντόπιοι κάτοικοι μπορεί να περιμένουν πίσω σας, απογοητευμένοι καθώς το τρένο που χρειάζονται είναι έτοιμο να φτάσει.

Εκείνη την ώρα σκέπτεστε: Μακάρι αυτή η διαδικασία να ήταν πιο εύκολη. Και σύντομα, θα είναι.

Στο εγγύς μέλλον, οι αναβάτες σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εν λόγω συστήματα μόνο με μια ματιά στα smartphones τους, τα οποία θα μπορούν να συνδεθούν απευθείας με τραπεζικούς λογαριασμούς για πιο βολική και σύντομη πληρωμή.

Μάλιστα, ορισμένες πόλεις, όπως το Σικάγο και το Λονδίνο, διαθέτουν ήδη αυτή την τεχνολογία, ωστόσο δεν είναι ακόμη διαδεδομένες. Κι αυτό θα αλλάξει σύντομα, σύμφωνα με αξιωματούχους σε διάφορες εταιρείες μεταφορών που επικεντρώνονται στην αγορά κινητών εισιτηρίων.

«Νομίζω ότι θα γίνει πιο σύντομα από όσο φαντάζονται οι περισσότεροι», δήλωσε ο David deKozan, αντιπρόεδρος της της Cubic Transportation Systems, μιας εταιρείας που αναπτύσσει συστήματα πληρωμών δημοσίων μέσων μεταφοράς στην έκθεση American Public Transportation Association στην Ατλάντα.

Άλλοι, όπως ο James Gooch, επικεφαλής του μάρκετινγκ στην εταιρεία κινητής έκδοσης εισιτηρίων Masabi, υποστηρίζει ότι το προϊόν είναι ήδη εδώ. Η εταιρεία παρουσίασε τη Δευτέρα μια νέα υπηρεσία για την εφαρμογή JustRide, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να πληρώνουν για τις διαδρομές τους, χρησιμοποιώντας προ-αποθηκευμένα χρήματα από ένα λογαριασμό που βασίζεται σε cloud, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη να αγοράζουν εισιτήρια εκ των προτέρων.

«Έως τώρα πρέπει να περιμένετε στη σειρά σε ένα γραφείο εισιτηρίων ή σε μία μηχανή αυτόματης πώλησης. Η νέα μας εφαρμογή καθιστά αυτή τη διαδικασία πραγματικά απλή και σας δίνει τη δυνατότητα να επιβιβαστείτε άμεσα σε όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες», προσθέτει ο Gooch.

Η πλατφόρμα της Masabi σήμερα λειτουργεί σε περισσότερες από 30 εταιρείες μεταφορών σε όλο τον κόσμο και είναι συμβατή σε ψηφιακά πορτοφόλια ή ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Apple Pay, το Android Pay και το Samsung Pay, τα οποία διευκολύνουν τις πληρωμές με τη χρήση της τεχνολογίας, NFC.

Και αυτό θα έχει οφέλη όχι μόνο για τους ταξιδιώτες σε μια ξένη χώρα, αλλά και για τους καθημερινούς αναβάτες που επιδιώκουν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της μετακίνησης τους.

Η μετάβαση από τις «έξυπνες κάρτες» σε smartphones θα μπορούσε επίσης να έχει οφέλη για τους φορείς των μεταφορών. Ένα ερευνητικό έντυπο από έναν ειδικό της Federal Reserve Bank of Boston σημειώνει ότι το MTA (μετρό) της Νέας Υόρκης εκτυπώνει περίπου 160 εκατομμύρια κάρτες ετησίως με μέσο κόστος περίπου 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Και ένα μηχάνημα εισιτηρίων για την εκτύπωση των εν λόγω καρτών κοστίζει επιπλέον 50.000 δολάρια που δίνουν ή παίρνουν, για να μην αναφέρουμε επιπλέον έξοδα συντήρησης και επισκευής.

Τα οφέλη των πληρωμών μέσω smartphone για τις μετακινήσεις είναι σαφή, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. «Θα συμβεί. Απλά θα πάρει λίγο χρόνο. Κι όταν συμβεί θα βοηθήσει σημαντικά τον κόσμο να μετακινηθεί στον προορισμό που επιθυμεί», δήλωσε ο DeKozan.