«Συντριβή» 63% στις επενδύσεις των venture capital στα κρυπτονομίσματα

«Συντριβή» 63% στις επενδύσεις των venture capital στα κρυπτονομίσματα
Photo: pixabay.com
Εν μέσω της ποινικής δίκης του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, του συνιδρυτή του ανταλλακτηρίου cryptos FTX που κατάρρευσε το 2022.

Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital) βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών για το ρόλο τους στην ενίσχυση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων εν μέσω της ποινικής δίκης του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, του συνιδρυτή του ανταλλακτηρίου cryptos FTX που κατάρρευσε το 2022.

Το Bloomberg σημειώνει πως αυτοί οι επενδυτές έχουν αποτραβηχτεί απότομα από την αγορά που κάποτε βοήθησαν να οικοδομηθεί και να προωθηθεί.

Η παγκόσμια χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών στις startups κρυπτονομισμάτων έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020 κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2023, σημειώνοντας πτώση 63% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών PitchBook.

Τα VCs επένδυσαν μόλις 2 δισ. δολάρια σε κρυπτογράφηση παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2023, ένα πολύ μικρό μέρος των κεφαλαίων που επένδυσαν όταν η αγορά των cryptos ήταν στις «δόξες» της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις κεφαλαίων στα ιστορικά υψηλά της αγοράς κρυπτονομισμάτων ωφέλησαν κάποτε εταιρείες όπως η FTX, το NFT marketplace OpenSea και η δημιουργός του NFT Yuga Labs. Τώρα, η κάμψη των VC θα μπορούσε να οδηγήσει σε δύσκολες επιλογές τις εταιρείες ,που ήδη περικόπτουν δαπάνες και προχωρούν σε απολύσεις.

«Δεν βλέπουμε πια μεγάλα deal. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες της πτώσης. Οι συμφωνίες είναι μικρότερες» δήλωσε ο αναλυτές της PitchBook, Ρόμπερτ Λι.

«Εάν τα VC δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσουν κεφάλαια σε γύρους χρηματοδότησης τους -ακόμα και χαμηλά κεφάλαια- είτε θα μείνουν χωρίς δουλειά είτε θα εξαγοραστούν σε μια αποτίμηση που είναι πολύ, πολύ χαμηλότερη» από την αξία τους, συμπλήρωσε ο Λι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com