Συρία: Ο ΟΗΕ ζητά κατάπαυση του πυρός

Συρία: Ο ΟΗΕ ζητά κατάπαυση του πυρός

Έκκληση για τους εγκλωβισμένους αμάχους στην Μουανταμίγιατ.

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Έιμος, ζήτησε να κηρυχθεί μια κατάπαυση του πυρός και να δημιουργηθεί άμεσα ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τη διάσωση των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη Μουανταμίγιατ αλ Σαμ, στα περίχωρα της Δαμασκού.

«Εδώ και μήνες μας αρνούνται την πρόσβαση στην Μουανταμίγιατ», επισήμανε η Έιμος, υπενθυμίζοντας ότι μολονότι 3.000 άνθρωποι κατέστη δυνατό να απομακρυνθούν από την πόλη αυτή την περασμένη Κυριακή, εξακολουθούν να παραμένουν εκεί αρκετοί άλλοι, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή από τις σφοδρές μάχες.

«Καλώ όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες στην Μουανταμίγιατ αλ Σαμ για να επιτρέψουν μια ελεύθερη πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου αυτές να απομακρύνουν τους εναπομείναντες αμάχους και να μεταφέρουν φάρμακα όπως και να χορηγήσουν τις απαραίτητες ιατρικές φροντίδες στους ανθρώπους στην ζώνη αυτή, στην οποία μαίνονται μάχες και γίνονται βομβαρδισμοί», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Υποστηρικτική βάση στην Κύπρο για την αποστολή του ΟΑΧΟ

Η Βάλερι Έιμος υπενθύμισε εξάλλου ότι η Μουανταμίγιατ αλ Σαμ δεν είναι η μόνη πόλη που τελεί υπό πολιορκία.

«Χιλιάδες οικογένειες παραμένουν εγκλωβισμένες σε άλλες πόλεις σε όλη την Συρία, όπως η Ζάχρα ή οι παλιές πόλεις του Χαλεπιού και της Χομς. Οι άμαχοι θα πρέπει να μπορούν να μετακινηθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια στις ζώνες αυτές χωρίς να φοβούνται ότι θα δεχθούν επίθεση», υπογράμμισε.

«Είναι ουσιαστικής σημασίας όλες οι πλευρές στην σύγκρουση να σέβονται τις υποχρεώσεις τους βάσει των διεθνώς αποδεκτών ανθρωπιστικών δικαιωμάτων και των ανθρωπιστικών νόμων για την προστασία των αμάχων και να επιτρέπουν σε ουδέτερες και αμερόληπτες ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν μια ασφαλή πρόσβαση στους ανθρώπους που τις χρειάζονται σε οποιοδήποτε μέρος της Συρίας», κατέληξε η Έιμος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο