Σκάει η «φούσκα» των ομολόγων;

Σκάει η «φούσκα» των ομολόγων;

Ο μύθος των ασφαλών ομολόγων εξαφανίζεται.

Οι επενδυτές έχουν εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά ομόλογα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Είναι αυτό το τέλος ενός μεγάλου ράλι ανόδου για τα ομόλογα … το σκάσιμο μιας φούσκας;

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε. Όμως, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου βρισκόταν περίπου στο 1,92% στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Βρίσκεται πλέον περίπου στο 2,21%. Οι τιμές ανεβαίνουν καθώς οι επενδυτές πωλούν.
Αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν σπουδαία είδηση, αλλά είναι τεράστιας σημασίας στον κόσμο του σταθερού εισοδήματος. Και αυτό θα σημαίνει μεγάλες απώλειες για κάποιον που έχει χρήματα σε ομόλογα – κάτι που κάνουν πολλοί επενδυτές.

Παρότι η κατάσταση είναι άσχημη στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη είναι χειρότερη.

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων έχουν περάσει από απόδοση 0,16% σε περίπου 0,65% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας. Η απόδοση των γαλλικών ομολόγων αυξήθηκε από 0,4% σε σχεδόν 1%. Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν από περίπου 1,3% σε λίγο κάτω από 2%.

Φυσικά, οι αποδόσεις είναι ακόμη σχετικά χαμηλές με βάση τα ιστορικά πρότυπα. Αλλά αυτές οι αποδόσεις είναι τώρα κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του έτους. Η τάση αυτή τρομάζει την αγορά – και η ταχύτητα με την οποία αλλάζει.

Τί σημαίνει: Σύμφωνα με μια έκθεση του Bloomberg, η αξία της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 430 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που οι αποδόσεις άρχισαν να εκτοξεύονται στα ύψη την περασμένη εβδομάδα.

Τί στο καλό συμβαίνει; Με μια πρώτη ματιά, αυτό δεν βγάζει νόημα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τώρα αγοράζει ομόλογα, μια πολιτική που ονομάζεται «ποσοτική χαλάρωση», σε μια προσπάθεια να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά.

Παρότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σταμάτησε το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των τελευταίων ετών και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια εντός του τρέχοντος έτους, οι περισσότεροι επενδυτές πιστεύουν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα είναι μικρή.

Αλλά οι εμπειρογνώμονες λένε ότι η μείωση των ανησυχιών για αποπληθωρισμό στην Ευρώπη έχει αυξήσει τις αποδόσεις των ομολόγων από τα χαμηλά επίπεδά τους. Οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες τον περασμένο μήνα, μετά από τέσσερις μήνες πτώσης των τιμών.

Ένας λόγος που οι επενδυτές αγόραζαν ομόλογα – και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και με αρνητικές αποδόσεις – ήταν ο φόβος ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα συνέχιζαν να μειώνονται. Σε αυτό το τρομακτικό σενάριο, οι μικρές απώλειες είχαν θεωρηθεί ως ανεκτές.

Έτσι είναι πολύ φυσικό οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων να αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι. Απλώς δεν μπορούσαν να υποχωρήσουν πολύ περισσότερο.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η οικονομία της ευρωζώνης γίνεται όλο και καλύτερη. Οι ενέργειες της ΕΚΤ θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν.

Η Λέα Μπένετ, επικεφαλής επενδύσεων της επενδυτικής εταιρείας South Texas Money Management, σημείωσε ότι ο τραπεζικός δανεισμός προς τις μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο.

Και επισήμανε ότι οι εξαγωγές στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία, έχουν σημειώσει άνοδο χάρη στο αδύναμο ευρώ.
Με αυτό κατά νου, οι αποδόσεις των ομολόγων θα έπρεπε να αυξηθούν. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν μια οικονομία γίνεται ισχυρότερη.

Οι ανησυχίες για αποπληθωρισμό υποχωρούν: Τότε γιατί παρατηρείται αύξηση των αποδόσεων στις ΗΠΑ;
Οι αποδόσεις των ομολόγων στις ανεπτυγμένες αγορές συχνά κινούνται παράλληλα, δήλωσε ο Ασράφ Λαϊντί, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της City Index στο Λονδίνο. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θεωρούνται ως ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές.

Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου βοηθά επίσης στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, πρόσθεσε ο Λαϊντί. Το αργό πρόσφατα κινήθηκε πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι και βρίσκεται τώρα κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.
«Όλο αυτό σχετίζεται με τη μείωση των παγκόσμιων φόβων αποπληθωρισμού», δήλωσε ο Λαϊντί.

Αυτό είναι σπουδαία είδηση για την παγκόσμια οικονομία. Αλλά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει πολύ μεγαλύτερες απώλειες για τους επενδυτές ομολόγων, εφόσον οι αποδόσεις αυξηθούν.