«Σκάκι» δισεκατομμυρίων στην Ιταλία: MPS, Generali και Banco BPM στο ίδιο ταμπλό

«Σκάκι» δισεκατομμυρίων στην Ιταλία: MPS, Generali και Banco BPM στο ίδιο ταμπλό
The Banca Monte dei Paschi di Siena logo is being displayed on a smartphone screen that is placed on 50 and 100 Euro bills in Athens, Greece, on December 15, 2023. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ένα νέο κεφάλαιο συγκέντρωσης στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο ανοίγει, με την Monte dei Paschi di Siena να εξετάζει πώληση συμμετοχής-κλειδί για να χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο deal.

Η Banca Monte dei Paschi di Siena εξετάζει την πώληση συμμετοχής ύψους 7,4 δισ. ευρώ στην Assicurazioni Generali, στο πλαίσιο σχεδιασμού για τη χρηματοδότηση πιθανής εξαγοράς της Banco BPM, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times.

Η κίνηση αφορά στο 13% της Generali που είχε περιέλθει στον έλεγχο της MPS μέσω της εξαγοράς της Mediobanca, σε μια συναλλαγή που αποτέλεσε κομβικό σημείο για τη στρατηγική αναδιάρθρωσης του ομίλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος Λουίτζι Λοβάλιο, που επανήλθε πρόσφατα στη θέση του μετά από εσωτερικές αναταράξεις, φέρεται να εξετάζει την πώληση του μεριδίου σε μακροπρόθεσμους Ιταλούς επενδυτές, προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για μια συμφωνία συγχώνευσης ή εξαγοράς.

Παράλληλα, οι επενδυτές εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την πώληση της συμμετοχής στη Generali, αν και καταγράφεται ευρύτερη στήριξη σε ένα πιθανό deal με τη Banco BPM, γεγονός που αναδεικνύει τις στρατηγικές ισορροπίες στον ιταλικό τραπεζικό τομέα.

Στο παρασκήνιο, η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατήρηση της Generali υπό «ασφαλή» ιδιοκτησιακά σχήματα, αντιμετωπίζοντάς την ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας.

Την ίδια στιγμή, εξετάζεται και εναλλακτικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η συμμετοχή στη Generali θα μπορούσε να διανεμηθεί στους μετόχους της MPS μέσω ειδικού μερίσματος, αντί να πωληθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: