«Σκηνικό» πολέμου στη στρατιωτική βάση του Μπελμπέκ της Κριμαίας

«Σκηνικό» πολέμου στη στρατιωτική βάση του Μπελμπέκ της Κριμαίας

Αποκλειστικές εικόνες από την έφοδο των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική βάση - Ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη που βρέθηκε σε κίνδυνο.

Υπό τον ήχο εκρήξεων και πυροβολισμών κατελήφθη τελικά από τις ρωσικές δυνάμεις η ουκρανική αεροπορική βάση του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, της οποίας το ουκρανικό προσωπικό αρνούνταν να αποχωρήσει.

Έξι τεθωρακισμένα, ακολουθούμενα από ομάδες πεζών στρατιωτών των ρωσικών ειδικών δυνάμεων πραγματοποίησαν συντονισμένη έφοδο στην αεροπορική βάση περίπου μισή ώρα μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχαν επιδώσει οι ρωσικές δυνάμεις στους Ουκρανούς στρατιωτικούς για να παραδώσουν τη βάση.

Σε κίνδυνο βρέθηκε ο ανταποκριτής του Mega και Editor-in-Chief του FortuneGreece, Σωτήρης Δανέζης μαζί με τον οπερατέρ Περικλή Αγγελόπουλο, καθώς μετά την έφοδο οι φιλορώσοι στρατιώτες προπηλάκισαν τους δημοσιογράφους των ξένων μέσων ενημέρωσης που βρίσκονταν έξω από τη βάση, χτυπώντας τους και αποσπώντας από πολλούς τον εξοπλισμό και το υλικό τους.

Δείτε τις αποκλειστικές εικόνες που μετέδωσε ο Σωτήρης Δανέζης στο Mega:

Λίγο μετά το μεσημέρι τα ρωσικά στρατεύματα περικύκλωσαν την ουκρανική αεροπορική βάση και επέδωσαν τελεσίγραφο στις δυνάμεις που εδρεύουν εκεί να παραδοθούν μέσα σε μία ώρα, κάτι που οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αρνούνταν να κάνουν. Λίγο μετά τη λήξη του τελεσιγράφου οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τεθωρακισμένα οχήματα για να εισέλθουν στη βάση από δύο διαφορετικά σημεία, περικυκλώνοντας τους Ουκρανούς στρατιώτες και συγκεντρώνοντάς τους σε ένα σημείο. 

 

 

Λίγο πριν την έφοδο που πραγματοποίησαν στις εγκαταστάσεις της βάσεις οι άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων με αυτόματα όπλα και θωρακισμένα οχήματα, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης, Ουκρανός συνταγματάρχης Τζουλίι Μαμτσούρ -ο οποίος συνελήφθη- είχε συγκεντρώσει τους άνδρες του στο προαύλιο και μαζί τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας.

Μετά τη δραματική έφοδο των στρατιωτικών δυνάμεων, από την οποία τραυματίστηκε ένας Ουκρανός, τη βάση κατέλαβαν οι δυνάμεις αυτοάμυνας της Κριμαίας, μαζί με φιλορώσους πολίτες, όπως συνέβη νωρίτερα και στη στρατιωτική βάση Νοβοφεντόριβκα, η οποία κατελήφθη από πλήθος περίπου 200 φιλορώσων. Εκεί το πλήθος εισέβαλε στη βάση και άρχισε να σπάει τα παράθυρα, ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο χώρο επιχείρησαν να αντιδράσουν με ρίψεις καπνογόνων στους εισβολείς.

1/12

Η Ρωσία ανακήρυξε επίσημα σήμερα την Κριμαία τμήμα της περιοχής στρατιωτικού ελέγχου της. Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι η ρωσική σημαία υψώθηκε σε 147 στρατιωτικές μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία καθώς και σε 54 από τα 67 πλοία του ουκρανικού στόλου. Το υπουργείο προσθέτει ότι λιγότεροι από 2.000 από τους τουλάχιστον 18.000 Ουκρανούς στρατιώτες επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Κριμαία.

Διαβάστε περισσότερα:

Τελεσίγραφο παράδοσης σε ουκρανικές βάσεις στην Κριμαία

Η Κριμαία στη Ρωσία και η Ουκρανία πιο κοντά στην Ε.Ε.

Ψυχρός «πόλεμος» κυρώσεων

Σε κλοιό πιέσεων η ρωσική οικονομία

Κίνηση-ματ από τον νούμερο ένα Ρώσο «ολιγάρχη»

Οι Ρώσοι ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε συμφωνίες στην Ευρώπη