Σκληραίνουν τη στάση τους οι δανειστές: Συζητούν μόνο με αντιπρόταση

Σκληραίνουν τη στάση τους οι δανειστές: Συζητούν μόνο με αντιπρόταση
German Chancellor Angela Merkel, French President Francois Hollande (C) and European Commission President Jean-Claude Juncker arrive to make statements to the media before a meeting with top company executives at "European Roundtable of Industrialists" in the Chancellery in Berlin, Germany, June 1, 2015. REUTERS/Hannibal Hanschke - RTR4YDO0

Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα – Ποιες τροποποιήσεις επεξεργάζεται η Αθήνα.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, αλλά και τις άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πλέον πολύ βαρύ για την Αθήνα, μετά τον εκνευρισμό που προκάλεσε ακόμη και στον μετριοπαθή Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να τον καταγγείλει από το βήμα της Βουλής και να απορρίψει δημοσίως την πρόταση των δανειστών, την ώρα που ο Γιούνγκερ -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του- περίμενε την γραπτή απάντησή του.

Το μήνυμα που έστειλαν οι G7 είναι το αναμενόμενο: ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις (όπως εκείνοι τις εννοούν), με τον Μπαράκ Ομπάμα να προσυπογράφει, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες της Αθήνας.

Συμφωνία δεν διεφάνη ούτε στη συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε, καθώς η προσέγγιση είναι τελείως διαφορετική, ενώ πλέον η κυβέρνηση αλλάζει τη διαπραγματευτική ομάδα για άλλη μια φορά, στέλνοντας στις Βρυξέλλες εκτός από τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για να προετοιμάσουν την τριμερή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ την Τετάρτη.

Όμως, κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συνάντηση θα γίνει μόνο εφόσον η Ελλάδα έχει στείλει τις αντιπροτάσεις που περιμένουν οι εταίροι. Μετά τους υψηλούς τόνους της Παρασκευής, με τον Πρωθυπουργό να απορρίπτει την πρόταση των θεσμών στο σύνολό της, το Μαξίμου πλέον υποστηρίζει ότι δεν απορρίπτεται στο σύνολό του το σχέδιο των δανειστών, αλλάζοντας το νόημα και αφήνοντας ανοιχτό το να αποδεχτεί κάποια σημεία, απορρίπτοντας κάποια άλλα.

Την ίδια ώρα, διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για αντιπρόταση της Αθήνας, με αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση οι πληροφορίες συγκρούονται με τα όσα έχουν αποτυπωθεί στα επίσημα κείμενα.

Για παράδειγμα, οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι θα αντιπροτείνουν αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ από το 6% στο 7% για τον υπερμειωμένο και από το 11% στο 12% ή το 13% για τον χαμηλό προκειμένου να αυξηθούν τα προβλεπόμενα έσοδα από 1δισ. σε 1,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με άλλες διαρροές, υπαναχωρούν από τη δέσμευση για κατάργηση της έκπτωσης του 30% στον ΦΠΑ στα νησιά, που δίνει όφελος 300 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η αντιπρόταση φέρνει ως αντίβαρο και την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα από τις 20.000 ευρώ και πάνω, έναντι 30.000 ευρώ που προβλεπόταν στην αρχική πρόταση.

Ουσιαστικά, προτείνουν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα την εξαίρεση του ΦΠΑ στα νησιά.