Skroutz: Αυτό είναι το μέλλον του e-Commerce στην Ελλάδα

Skroutz: Αυτό είναι το μέλλον του e-Commerce στην Ελλάδα
Όλα όσα ειπώθηκαν στο 1ο Συνέδριο με τίτλο “The Power of e-Commerce by Skroutz”.

Το 1ο Συνέδριο με τίτλο “The Power of e-Commerce by Skroutz: Χτίζοντας μαζί το μέλλον του e-Commerce σήμερα”, διοργάνωσε η εταιρεία Skroutz σε μια προσπάθεια να μοιραστεί γνώσεις, τάσεις, συμβουλές και ιστορίες για το μέλλον του e-Commerce στην Ελλάδα και τον κόσμο, με πελάτες και συνεργάτες.

Όπως τόνισε η Βάλια Αρανίτου, Research Director, Institute of commerce and services, η κατανάλωση είναι ένα σύνθετο κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο με πολλές παραμέτρους, ενώ απαντώντας στο ερώτημα του αν οι online θα επισκιάσουν τις offline πωλήσεις, τόνισε πως τα καταναλωτικά ήδη που σχετίζονται με τις αισθήσεις, επιτάσσουν επίσκεψη στο φυσικό κατάστημα.

Μιλώντας για την κατάρτιση σωστής στρατηγικής και marketing plan, ανέφερε πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη το καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνονται. Το 2021 ο μέσος όρος συνολικής μηνιαίας δαπάνης σε ένα ελληνικό νοικοκυριό ανερχόταν σε 1419,79€ και το 10% του πληθυσμού είχε εισόδημα κάτω από 750€. Σημαντική πτώση κατέγραψαν τα είδη ένδυσης και υπόδησης, ενώ αυξήθηκαν κατά 4% τα τρόφιμα – δεδομένο ότι θεωρούνται ανελαστικές δαπάνες. Όσο για τις περιφέρειες με τη μεγαλύτερη εθνική δαπάνη, είναι αυτή της Αττικής και του Νότιου Αιγαίου.

«Δυστυχώς η ελληνική οικονομία δεν έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο κόσμος αυξάνει τις δαπάνες για τα είδη διατροφής. Το κανάλι αγορών που έχει ανέβει πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα είναι το κινητό τηλέφωνο. Μέχρι το 2030 η Gen Z θα έχει γίνει η γενιά με τη μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα».

Γιατί FBS;

Στις προκλήσεις των logistics και τις καθημερινές δυσκολίες που αυτά προκαλούν, αλλά και στις λύσεις που προσφέρει η Skroutz στους εμπόρους με το Fullfilled by Skroutz, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Καριπίδης, FPS, operation Manager, Skroutz.

«Πρόκειται για ένα νέο προϊόν στο οποίο επενδύσαμε πριν από οχτώ μήνες, καθώς λαμβάναμε πάνω από 25.000 δέματα και έπρεπε να ελέγxουμε πολύ αυστηρά το περιεχόμενο τους. Δημιουργήθηκε  μία δικλείδα ασφαλείας ώστε να μειωθούν οι ακυρώσεις και οι επιστροφές και κατ’ επέκταση οι αρνητικές αξιολογήσεις».

Επί της ουσίας υπάρχει μία μηχανή ανάπτυξης πωλήσεων και παροχής νέων υπηρεσιών. Τα 3PLs προσφέρουν ευελιξία, περιορίζουν τα κόστη, εγγυώνται την άμεση παράδοση και την ασφαλή μετακίνηση των προϊόντων, υπάρχει Premium Skroutz Packaging, ενώ δίνεται έμφαση στην ικανοποίηση του πελάτη.

«Στόχος μας είναι το 20% των παραγγελιών από το market place να περάσει στο FBS. Εσείς στέλνετε απλά τα προϊόντα και ανεβάζετε την απόδειξη στο διαχειριστικό σύστημα. Τα υπόλοιπα τα κάνει Skroutz για λογαριασμό σας, απλοποιώντας την καθημερινότητά σας» κατέληξε ο κ. Καρυπίδης.

Ο μετασχηματισμός του Skroutz

Για ένα νέο κύμα ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα που βρίσκεται σε εξέλιξη έκαναν λόγο οι Μάνος Ευθυμίου Commercial Director και η Γιώτα Τζαβάρα, Head of Commercial, Partners Division.

«Έχει αλλάξει δραματικά ο τρόπος που ο καταναλωτής λαμβάνει αποφάσεις. Ο καταναλωτής του 21ου αιώνα θέλει προϊόντα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του και τα θέλει χθες. Η Skroutz επί 18 χρόνια ακολούθησε μία ανάπτυξη που βασίζεται σε δεδομένα. Διαθέτει 150 developers, και αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η τεχνολογική καινοτομία, η ευελιξία, η τόλμη και η ανάπτυξη. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν θα επιβιώσει» υπογράμμισε η κα Τζαβάρα.

Πρόσθεσε δε, πως η Skroutz πέρασε από ένα εργαλείο σύγκρισης τιμών σε ένα ολοκληρωμένο market place. Άλλαξε και βελτίωσε την εμπειρία του καταναλωτή, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην εμπειρία μετά την παράδοση.

«Το marketplace αφαίρεσε το άγχος των διαδικασιών από τις επιχειρήσεις. Ζούμε στην εποχή των έξυπνων συσκευών και οχημάτων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, πάνω από 2 εκατομμύρια μοναδικοί καταναλωτές αγοράζουν μέσω του Skroutz marketplace ενώ αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαθέτει 8 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες και 4,7 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, γεγονός που την κατατάσσει στην Νο1 θέση στην Ελλάδα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ευθυμίου.

Τα νέα trends

Στις τάσεις και τις ευκαιρίες που έρχονται στο e-Commerce, εστίασε την παρουσίασή του ο Φάνης Βαχάρης, Head of Digital Automations & Partner στην Omnicliq.

«Ο κόσμος είναι εκπαιδευμένος και πιο απαιτητικός. Το μέλλον είναι ήδη εδώ, το ζούμε. Σκοπός είναι να κάνεις πιο ευχάριστη την εμπειρία του πελάτη – τελικού χρήστη στο digital. Το πώς πετυχαίνω στο digital οικοσύστημα εξαρτάται από πολλές παραμέτρους».

Σύμφωνα με τον Φάνη Βαχάρη, η συμπεριφορά του τελικού χρήστη επαναπροσδιορίζεται καθώς δέχεται περισσότερες αλληλεπιδράσεις και ερεθίσματα από το περιβάλλον. Για το λόγο αυτό η σύγχρονη επιχείρηση πρέπει να έχει μία omnichannel προσέγγιση, ξεκινώντας από το ίδιο της το website. Δεν είναι μόνο τα εργαλεία σύγκρισης τιμών και η παρουσία σε marketplaces. Επιβάλλεται να έχει κανείς παρουσία όπου βρίσκεται ο χρήστης, να αξιοποιεί σωστά τα affiliate κανάλια, τα social media, το offline κατάστημα και φυσικά τα καινούργια διαφημιστικά κανάλια που έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

«Δημιουργείστε προσωποποιημένο περιεχόμενο κοντά στις ανάγκες του εκάστοτε καταναλωτή. Το 74% των marketers πιστεύουν ότι το προσωποποιημένο περιεχόμενο έχει ισχυρό αντίκτυπο στις πωλήσεις. Μέχρι το 2026 μία στις τέσσερις λιανικές πωλήσεις θα γίνονται online, ενώ το 2040 υπολογίζεται ότι το 95% όλων των αγορών θα γίνεται online».

Στα νέα trends ανέφερε το voice assistant, το visual search, την επαυξημένη πραγματικότητα και τα chat bots, όπου οι προβλέψεις δείχνουν ότι περισσότερες από το 85% των αλληλεπιδράσεων θα γίνονται από αυτά. Τόνισε μάλιστα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα μειώσουν κατά 7,5 δις τα έξοδα των επιχειρήσεων – ενώ υπάρχει και το super fast delivery όπου εστιάζει στην βελτιστοποίηση εσωτερικών διαδικασιών (lockers, third party pick ups).

Στο ερώτημα του πώς το Skroutz εξελίσσεται σε ένα ισχυρό μέσο διαφήμισης σήμερα κλήθηκε να απαντήσει η Έλενα Μπαρμποπούλου, Product Manager της εταιρείας, η οποία επεσήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο η Skroutz δίνει ειδικό βάρος στην διαφήμιση σε marketing εργαλεία για brands και sellers.

«Μέσω του marketplace όλοι μπορούν να γίνουν ορατοί και να διεκδικήσουν την προσοχή του καταναλωτή. Δεν θέλουμε η διαφήμιση να διακόπτει το ταξίδι του χρήστη. Γίνεται σωστή αξιοποίηση των δεδομένων και έχουμε υιοθετήσει μία 360 προσέγγιση όπου αναπτύσσονται λύσεις που αφορούν τα brands με τη δημιουργία μιας end to end performance marketing πλατφόρμας. Ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα σας που ενισχύει την digital στρατηγική σας».

Όσο για τις χρήσιμες συμβουλές που μοιράστηκε με το κοινό ήταν οι εξής: «Δοκιμάστε διαφορετικές στρατηγικές και διαφορετικά διαφημιστικά οχήματα, αξιοποιήστε τα εργαλεία αναζήτησης, επενδύστε σε ετήσια διαφημιστικά πλάνα και γενικότερα πειραματιστείτε».

Το «παρών» στο συνέδριο έδωσε και ο Παναγιώτης Γκεζερλής, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Convert Group, ο οποίος εξήγησε πώς δημιουργούμε αξία και πωλήσεις μέσα από τα δεδομένα.

«Δεν υπάρχουν τα δεδομένα για να παίρνουμε εμπορικές αποφάσεις. Το πώς πάνε οι πωλήσεις μας θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάρτηση με το τι κάνει ο ανταγωνισμός τι κάνει ο ανταγωνισμός. Επίσης μπορεί το δικό σου προϊόν να το αγοράσει κάποιος, αλλά δεν ξέρεις με τι άλλα προϊόντα βρίσκεται στο ίδιο καλάθι» κατέληξε δίνοντας τροφή για σκέψη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: