Σόιμπλε – exit στη Γερμανία. Ποιος θα τον διαδεχθεί;

Σόιμπλε – exit στη Γερμανία. Ποιος θα τον διαδεχθεί;
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble speaks during the session 'Recharging Europe' in the Swiss mountain resort of Davos January 23, 2015. More than 1,500 business leaders and 40 heads of state or government attend the Jan. 21-24 meeting of the World Economic Forum (WEF) to network and discuss big themes, from the price of oil to the future of the Internet. This year they are meeting in the midst of upheaval, with security forces on heightened alert after attacks in Paris, the European Central Bank considering a radical government bond-buying programme and the safe-haven Swiss franc rocketing. REUTERS/Ruben Sprich (SWITZERLAND - Tags: BUSINESS POLITICS)
Αν και αρνητικός αρχικά, ο Γερμανός πολιτικός θα αφήσει τη θέση του, για τη γερμανική βουλή - Ο ρόλος Μέρκελ και τα σενάρια διαδοχής.

Την απόφαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αναλάβει πρόεδρος της Μπούντεστανγκ, μετά από επτά χρόνια στο «τιμόνι» του υπουργείου Οικονομικών, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλκερ Κάουντερ.

Ο κ. Κάουντερ δήλωσε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε έτοιμος να αναλάβει το αξίωμα. Το CDU θα προτείνει επίσημα τον 75χρονο πολιτικό για τη θέση, στις 17 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ η Άνγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής της ΚΟ της CDU παρακάλεσαν τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να δεχθεί το αξίωμα, καθώς αρχικά προέβαλλε αντιρρήσεις.

Το επιχείρημα ήταν ότι με την εμπειρία του «θα φέρει ισορροπία στην ομοσπονδιακή Βουλή» λόγω της εισόδου των ακροδεξιών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD) στο σώμα.

Στο προοίμιο των σημερινών εξελίξεων συντηρητικοί βουλευτές άσκησαν πιέσεις στον Β. Σόιμπλε να αναλάβει πρόεδρος της νέας βουλής, διότι επιθυμούσαν μια ισχυρή φωνή στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις που θα μπορεί να αντιταχθεί στις κορώνες και τις προσπάθειες εντυπωσιασμού των λαϊκιστών της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», που αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στο νέο κοινοβούλιο.

Από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών είχε ωστόσο διαρρεύσει ότι ο Β. Σόιμπλε ήθελε να παραμείνει στο τιμόνι του νευραλγικού υπουργείου Οικονομικών, μιας πρόκειται για το πλέον καθοριστικό υπουργείο, τόσο όσον αφορά την γερμανική εσωτερική πολιτική, όσο και την ευρωπαϊκή πολιτική. Φαίνεται ωστόσο ότι εν τέλει ο Β. Σόιμπλε πείστηκε από το κόμμα του να μην είναι τελικά μέλος του επόμενου υπουργικού συμβουλίου.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποιος θα διαδεχθεί τον Β. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στους πιθανούς υποψηφίους ανήκει ο φιλελεύθερος Βέρνερ Χόιερ, σήμερα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών παραμένει σε χριστιανοδημοκρατικά χέρια δεν αποκλείεται να το αναλάβει ο σήμερα υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, τον οποίο ο Β. Σόιμπλε έχει χαρακτηρίσει «μεγάλη ελπίδα των Χριστιανοδημοκρατών».

Στη Γερμανία ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου εκλέγεται παραδοσιακά όταν συσταθεί σε Σώμα η νέα βουλή, 30 μέρες μετά τις γενικές εκλογές. Συνηθίζεται ο πρόεδρος του κοινοβουλίου να προέρχεται από την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η εκλογή προέδρου με απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, τότε διεξάγεται και δεύτερος. Αν χρειαστεί και τρίτος τότε εκλέγεται αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους. Στην απίθανη περίπτωση ισοπαλίας το γερμανικό σύνταγμα προβλέπει κλήρωση.