Σόρος: Για την αποτυχία της Ευρωζώνης ευθύνεται η Γερμανία

Σόρος: Για την αποτυχία της Ευρωζώνης ευθύνεται η Γερμανία

Το Βερολίνο θα πρέπει να συμφωνήσει σε μία κανονική τραπεζική ένωση ή να φύγει από το ευρώ, σύμφωνα με το μεγαλοεπενδυτή.

«Για την τελική αποτυχία της Ευρωζώνης θα ευθύνεται η Γερμανία», γράφει στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του «The Tragedy of the European Union» ο Τζορτζ Σόρος. Ο πλουσιότερος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο εξηγεί ότι «η Ευρωζώνη είναι ευάλωτη σε οικονομικές κρίσεις, όπως το 2008, δεν διαθέτει κοινωνική δημοσιονομική ή άλλη πολιτική και το πλέον ισχυρό μέλος της, η Γερμανία, διστάζει να κάνει τα γενναία βήματα μέσω των οποίων θα μπορούσε να καταστήσει ασφαλή το ευρώ και την ΕΕ».

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, o μεγαλοεπενδυτής αναφέρει ότι το Βερολίνο θα πρέπει να συμφωνήσει στη δημιουργία μιας «κανονικής τραπεζικής ένωσης» και στην έκδοση ευρωομολόγων, δηλαδή στην από κοινού εγγύηση του χρέους, είτε θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται», υποστηρίζει ο Τζορτζ Σόρος, ενώ προσθέτει ότι «ακόμη και αν επιζήσει, είναι καταδικασμένη να περάσει μία περίοδο οικονομικής στασιμότητας και αστάθειας, η οποία θα την καταστήσει ανίσχυρη σε μία παγκόσμια σκηνή, όπου κυριαρχούν πανίσχυροι παίκτες». Παράλληλα, ο Τζ. Σόρος πιστεύει ότι η εισαγωγή του ευρώ το 2000 αποτέλεσε μέρος μίας «αποσπασματικής κοινωνικής μηχανής». Σύμφωνα με τον ίδιο, προκειμένου η ζώνη του ευρώ να είναι σταθερή και ασφαλής απαιτείται η δημιουργία μίας πολιτικής ένωσης, μέσω της οποίας θα νομιμοποιηθεί δημοκρατικά η Ευρωζώνη.

Διαβάστε περισσότερα:

 Σόρος: «Υπό ποιες προϋποθέσεις θα επένδυα στην Ελλάδα»