Σούμερ και Πελόζι συγκρούονται με τον Τραμπ με φόντο το «shutdown»

Σούμερ και Πελόζι συγκρούονται με τον Τραμπ με φόντο το «shutdown»
epa07270386 US Speaker of the House Nancy Pelosi (R) and Senate Minority Leader Democrat Chuck Schumer (L) pose for pictures after delivering a live address to the nation on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 08 January 2019. House Speaker Pelosi and Senate Minority Leader Schumer delivered their address in response to US President Donald J. Trump's live address to the nation on border security and the ongoing partial shutdown of the federal government. A partial shutdown of the US federal government continues since Congress and Trump failed to strike a deal before a 22 December 2018 funding deadline due to differences regarding border security. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για να κάνουν τον πρόεδρο Τραμπ να υποχωρήσει στο ζήτημα του τείχους είναι να παραμείνουν ενωμένοι. 

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του μεγαλύτερου χρονικά shutdown στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, ο Τσακ Σούμερ έλαβε ένα αίτημα από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το «Politico» ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσουν τις απαιτήσεις του για την κατασκευή του συνοριακού τείχους, οι οποίες για να ψηφιστούν από την Γερουσία θα έπρεπε να έχουν και την υποστήριξη των Δημοκρατικών. Είχε προηγηθεί η διεξαγωγή προσωπικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Τραμπ και του Σούμερ.

Ωστόσο, αυτή την φορά, ο Σούμερ που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη, είχε ένα νέο όρο: «Μόνο με τη Νάνσι». «Τα διαχειριζόμαστε όλα μαζί και αυτή είναι μία συμφωνία, που έχουμε από την αρχή», είπε ο Σούμερ για την στάση του μαζί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και προκειμένου να μείνει ανυποχώρητος στις απαιτήσεις του Τραμπ για το συνοριακό τείχος.

«Αναγνωρίζουμε ότι είμαστε μία ομάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σούμερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. «Μερικές φορές συζητάμε για στρατηγική τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα. Υπάρχουν φορές που διαφωνούμε. Ωστόσο, φτάνουμε στο ίδιο αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προσπαθήσει να διασπάσουν το μέτωπο της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ του Σούμερ και της Πελόζι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός. Ο ίδιοι παρουσιάζουν τον Σούμερ να επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας για το τείχος και την Πελόζι να αποτελεί το εμπόδιο. Οι Ρεπουμπλικάνοι προώθησαν επίσης την ιδέα ότι η Πελόζι θα ήταν πιο θετική να συμβιβαστεί, μετά την εκλογή της στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του έκανε μία προσπάθεια το Σάββατο, προσφέροντας προσωρινά μέτρα προστασίας για τους «Ονειροπόλους», αλλά και για άλλους μετανάστες και ζητώντας ως αντάλλαγμα την έγκριση της χρηματοδότησης των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την χρηματοδότηση της κατασκευής του συνοριακού τείχους.

Ωστόσο και η πρόταση αυτή δεν απέδωσε.

Οι Δημοκρατικοί από την μεριά τους πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για να κάνουν τον πρόεδρο Τραμπ να υποχωρήσει στο ζήτημα του τείχους, ώστε να επαναλειτουργήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είναι να παραμείνουν ενωμένοι. Η δέσμευσή τους στο σχέδιο αυτό επιβεβαιώθηκε μετά την απόρριψη της τελευταίας πρότασης του Αμερικανού προέδρου.

Υπό το μοντέλο αυτό, της εσωκομματικής ενότητας ο Σούμερ και η Πελόζι έχουν κρατήσει τους μετριοπαθείς εντός των κοινοβουλευτικών τους ομάδων σε μία ισορροπία, που πρακτικά υπογραμμίζει την δυσκολία που θα έχει ο πρόεδρος Τραμπ, ώστε να τους κάνει να λυγίσουν και να δεχτούν τις προτάσεις του.

Από αυτούς που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά στην Βουλή των Αντιπροσώπων στις αρχές Νοεμβρίου και σε περιοχές, όπου ο Τραμπ είχε νικήσει το 2016, μέχρι τους κεντρώους Δημοκρατικούς της Γερουσίας, όπως ο Τζο Μάντσιν από την Δυτική Βιρτζίνια, όλοι λένε με μία φωνή: «Άνοιξε την κυβέρνηση και τότε να μιλήσουμε για το τείχος».

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι τα απλά μέλη των Δημοκρατικών επιδιώκουν να έρθουν σε ρήξη με την ηγεσία τους, έχοντας εκνευριστεί με την αμετακίνητη θέση του κόμματος. «Ο καθένας από αυτούς έχει μία εκλογική εντολή, η οποία δεν έχει υπογραφεί από τον Τσακ Σούμερ και η Νάνσι Πελόζι, οπότε πράξτε αυτό που νομίζετε σωστό», δήλωσε η Ρεπουμπλικανή Γερουσιαστής Λίζα Μαρκόβσκι από την Αλάσκα.

Από την άλλη μεριά, έχοντας και οι δύο τους 70 χρόνια υπηρεσίας στο Κογκρέσο, ο Σούμερ και η Πελόζι έχουν την εμπειρία της παλιάς πολιτικής ζωής, που επιθυμούν αρκετοί Δημοκρατικοί από τους ηγέτες τους απέναντι στον απρόβλεπτο και εκρηκτικό πρόεδρο Τραμπ. Αυτό συμβαίνει καθώς ο 68χρονος Σούμερ και η 78χρονη Πελόζι αποκλίνουν μερικές φορές από το κόμμα τους, που έχει γίνει πολυσυλλεκτικό, ενώ έχει ανανεωθεί στελεχιακά σε μεγάλο βαθμό περισσότερο από ποτέ.

Οι δύο ηγέτες των Δημοκρατικών βρίσκονται μαζί στο Κογκρέσο, εκπροσωπούν φιλελεύθερες ακτές των ΗΠΑ, ενώ κάθονταν ακόμη και στο ίδιο τραπέζι πριν από χρόνια. Ωστόσο, η προσέγγισή τους στην πολιτική και στις προτιμήσεις τους συχνά διαφέρει. Ο Σούμερ συνηθίζει να καμπουριάζει όταν κλείνουν οι τηλεοπτικές κάμερες και φέρνει τάπερ με φαγώσιμα κάθε εβδομάδα στην Γερουσία. Από την άλλη μεριά, οι ενδυματολογικές επιλογές της Πελόζι προκαλούν συχνά το ενδιαφέρον.

Ο Σούμερ θεωρεί τον εαυτό του ως έναν πολιτικό γκουρού και τον ενδιαφέρει να έχει την πολιτική εύνοια του περιβάλλοντος με το οποίο και συναναστρέφεται. Ο ίδιος έχει δεχτεί κριτική από τους προοδευτικούς για την ήπια στάση του απέναντι στις προτεραιότητες των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, ο ίδιος ενίσχυσε εσωτερικά την πολιτική δυναμική και παρουσία του, μέσω της δυνατότητας που έδωσε στους κεντρώους του Δημοκρατικού Κόμματος να μορφοποιήσουν τις δικές τους πολιτικές προτεραιότητες.

Η Πελόζι κατάγεται από μία πολιτική δυναστεία της Βαλτιμόρης και λειτουργεί ωμά και πολιτικά, ενώ μπορεί να χειριστεί αποτελεσματικά εσωτερικές πολιτικές κρίσεις.

Στη διάρκεια της πρώτης διετίας του προέδρου Τραμπ, η Πελόζι είχε συχνά διαφορετικές θέσεις από αυτές του συναδέλφου της στην Γερουσία, καθώς ο ίδιος είχε την κοινοβουλευτική δυνατότητα να καθυστερήσει την προώθηση του νομοθετικού πακέτου των Ρεπουμπλικάνων. Από την άλλη μεριά, με την ανάδειξή της στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Πελόζι ακύρωσε αποτελεσματικά το ετήσιο προεδρικό διάγγελμα του Τραμπ προς τους Αμερικανούς.

Με την Πελόζι τώρα να είναι στην κορυφή της ηγεσίας των Δημοκρατικών στην Ουάσινγκτον «“η δυναμική αλλάζει», δήλωσε ένα μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, που έχει γνώση για την πορεία εξέλιξης της σχέσης μεταξύ των δύο ηγετών στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Τόσο η Πελόζι, όσο και ο Σούμερ εμφανίζονται να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την δυναμική ηγεσίας που έχει διαμορφωθεί στο Δημοκρατικό Κόμμα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η άσκηση κριτικής για τις επιλογές τους.

Οι ίδιοι τα πηγαίνουν καλά τηλεοπτικά, ξεπερνώντας ακόμη και τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ ενισχύουν το μήνυμα της πολιτικής ενότητας μεταξύ τους, ώστε να αποφύγουν πιθανά πολιτικά ρήγματα στο εσωτερικό των Δημοκρατικών.

Πηγή: «Politico»

Δείτε ακόμη: Επίθεση Τραμπ στους Δημοκρατικούς- «Βλέπουν μόνο τις προεδρικές εκλογές του 2020»