Σπάει τα ρεκόρ στις εξαγωγές φυσικού αερίου η Gazprom

Σπάει τα ρεκόρ στις εξαγωγές φυσικού αερίου η Gazprom

Ποιες είναι οι αγορές που οδήγησαν σε μεγάλη άνοδο τις εξαγωγές του ρωσικού κολοσσού. 

Η Τουρκία , η Αυστρία και η Γερμανία είναι οι τρεις χώρες, στις οποίες η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom οφείλει, χάρη στην αυξημένη ζήτηση σε φυσικό αέριο, τις εξαγωγές ρεκόρ φυσικού αερίου, σύμφωνα με την λογιστική έκθεση της εταιρείας που αφορά το δεύτερο τρίμηνο . Και οι τρεις χώρες στο πρώτο εξάμηνο του 2017 αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά 21% (44,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, bmc). Μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαίων καταναλωτών της Gazprom , μόνο η Ιταλία και η Βρετανία μείωσαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Γενικά στο διάστημα Ιανουαρίου Ιουνίου 2017 οι πωλήσεις φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 11,5% φθάνοντας τα 112 bmc.

Πηγή προσκείμενη στην Gazprom δήλωσε στη ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti πως η πτώση των πωλήσεων στην Ιταλία αποτελούν προσωρινό φαινόμενο. «Μετά την επισκευή του αγωγού μέσω του οποίου φτάνει στην Ιταλία φυσικό αέριο μέσω της Βόρειας Αφρικής , οι αγορές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν μόνο το πρώτο τρίμηνο» δηλώνει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι «τώρα θα αυξηθούν».

Την πρώτη θέση ως προς τους ρυθμούς αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Δυτική Ευρώπη την κατέλαβε η Αυστρία, αυξάνοντας τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά 77,73% , φθάνοντας τα 3,75 bmc. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη προηγούνται στις εισαγωγές η Ρουμανία(+165%) και οι χώρες της Βαλτικής , Εσθονία , Λετονία και Λιθουανία, οι οποίες σχεδόν διπλασίασαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά 90%, 75% και 125% αντίστοιχα η κάθε μία.

Τον Ιούλιο η Gazprom αύξησε τις εξαγωγές της στην Ευρώπη κατά 15% φθάνοντας τα 15,1 bmc και συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς των Αύγουστο , αλλά ακριβή στοιχεία όσον αφορά του τελικούς καταναλωτές η ρωσική εταιρεία δεν δίνει προς το παρόν.

Αυτή η στιγμή για την Ρωσία έχει μεγαλύτερη σημασία ο όγκος των εξαγωγών παρά η τιμή του φυσικού αερίου, αναφέρουν στην έκθεση τους με ημερομηνία 14 Αυγούστου οι αναλυτές της Credit Suisse , επισημαίνοντας ότι ο ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου θα ενταθεί καθώς οι πωλήσεις του LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) το 2018 θα αυξηθούν.

Πηγή: Vedomosti, ΑΠΕ – ΜΠΕ