Στα 12-15 τρισ. κυβικά πόδια η δυνητική δυναμικότητα σε φυσικό αέριο στην Κύπρο

Στα 12-15 τρισ. κυβικά πόδια η δυνητική δυναμικότητα σε φυσικό αέριο στην Κύπρο
Φωτογραφίες από τις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων της Noble Energy . Μεγάλο ενδιαφέρον για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ , σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ρωσικές εταιρείες, άρχισαν να επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον , Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011 . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις για ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στον στόχο Κρόνος, στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, εκτιμώμενης δυναμικότητας 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (tcf), η συνολική δυνητική δυναμικότητα της Κύπρου σε φυσικό αέριο ανέρχεται στα 11,7 tcf έως και 14,7 tcf (4,2 το Αφροδίτη, 5-8 ο Γλαύκος, 2,5 ο Κρόνος). Δεν υπολογίζεται η όποια ποσότητα επιβεβαιωθεί στο κοίτασμα Καλυψώ, στο 6, καθώς η ΕΝΙ ανακοίνωσε μεν το 2018 ότι εντόπισε κοίτασμα αλλά δεν προέβη ακόμα σε επίσημη εκτίμηση για την ποσότητα, η οποία από κυπριακές πηγές υπολογίζεται ανεπίσημα μεταξύ 1 και 3 tcf, χωρίς να είναι βέβαιο ότι είναι ανακτήσιμη, λόγω ιδιαιτεροτήτων στον βυθό.

Από τη συνολική ποσότητα των 11,7 – 14,7 tcf που εκτιμάται ότι είναι τα εντοπισθέντα αποθέματα από προηγηθείσες γεωτρήσεις, μόνο τα 4,2 tcf του Αφροδίτη είναι μερικώς επιβεβαιωμένα και εκκρεμεί μια δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία ίσως πραγματοποιηθεί από τη Chevron εντός 2023.

Θυμίζουμε ότι για την επιβεβαιωτική γεώτρηση της ExxonMobil στο κοίτασμα Γλαύκος (που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο) δεν εξεδόθη ανακοίνωση για τη δυναμικότητα του κοιτάσματος, η οποία αρχικά είχε εκτιμηθεί μεταξύ 5 και 8 tcf.

Θεωρητικά, η ποσότητα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι βρίσκεται στα βάθη του Κρόνου αρκεί για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες της Κύπρου σε καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής για 60-70 χρόνια, ενώ για σχεδόν διπλάσια περίοδο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής το Αφροδίτη. Ωστόσο, Κυβέρνηση, τεχνοκράτες υπουργείων αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες θεωρούν πως είναι οικονομικά ασύμφορη η μεταφορά του “κυπριακού” φυσικού αερίου αποκλειστικά στην στεριά για την παραγωγή ηλεκτρισμού, χωρίς να προηγηθεί η άντληση αποθεμάτων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού εκμετάλλευσης, με πώληση των περισσότερων ποσοτήτων σε άλλους αγοραστές. Συνεπώς, όπως επισήμανε και χθες η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, η μεταφορά του αερίου στην Αίγυπτο για υγροποίηση και πώλησή του σε (πιθανόν Ευρωπαίους) αγοραστές παραμένει το επικρατέστερο σενάριο.

Όπως είναι προφανές, το νέο κοίτασμα είναι λίγο περισσότερο από το μισό του κοιτάσματος Αφροδίτη, ωστόσο κατά την κ. Πηλείδου είναι εκμεταλλεύσιμο, καθώς η ΕΝΙ κρίνει την ποιότητά του από καλή έως εξαιρετική. Ωστόσο, η ίδια η ΕΝΙ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι, πρώτον, η εκτιμηθείσα ποσότητα είναι 2,5 tcf “gas in place”, κάτι που προφανώς σημαίνει πως η προσπάθεια ανάκτησής του για εμπορική αξιοποίηση θα μειώσει κατά τι τις τελικές ποσότητες που θα αντληθούν και, δεύτερο, ότι υπάρχει σημαντική προοπτική για πρόσθετη ποσότητα (significant additional upside), η οποία θα τύχει εξερεύνησης από νέα γεώτρηση στην περιοχή. Δεν είναι σαφές από την ανακοίνωση αν η ΕΝΙ εννοεί την επιβεβαιωτική γεώτρηση που κάποια στιγμή θα γίνει επί του Κρόνου ή αν εννοεί τη νέα γεώτρηση που -όπως ανέφερε η υπουργός Ενέργειας- ξεκίνησε από χθες η εταιρεία στον στόχο Ζευς 1, κοντά στον Κρόνο 1.

Το γεγονός ότι η κοινοπραξία ΕΝΙ – Total ξεκίνησε ήδη να “τρυπά” στο ίδιο τεμάχιο (6) και πολύ κοντά στον Κρόνο 1 (και συνεπώς και στο Καλυψώ) είναι σαφής ένδειξη ότι η εταιρεία εκτιμά ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο εντοπισμού και νέων κοιτασμάτων, τα οποία μπορεί μεν να είναι επίσης μικρά ή μικρομεσαία, αλλά θα της επιτρέπουν, λόγω της γειτνίασής τους, να τα αξιοποιήσει με συνέργειες, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας τις πιθανότητες πώλησης σε σημαντικούς αγοραστές. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το ότι και ο Γλαύκος, ο οποίος υπό προϋποθέσεις δυνατό να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κοίτασμα της Κύπρου, είναι σε σχετικά κοντική απόσταση από τα κοιτάσματα και τον νέο στόχο της ENI – Total στο τεμάχιο 6.

Πηλείδου: Ο Κρόνος θα βοηθήσει την Αφροδίτη και τον Γλαύκο

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο σημείο Cronos-1 του τεμαχίου 6 και να σας ενημερώσω για τη νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ”, είπε χθες από το Τρόοδος η υπουργός Ενέργειας, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού.  

Ανέφερε ότι η γεώτρηση ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα και κατέδειξε την ύπαρξη ταμιευτήρα φυσικού αερίου, ο οποίος υπολογίζεται στα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf), σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις. “Έχει τα χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων και ήδη είμαστε σε επικοινωνία με τις εταιρείες ΕΝΙ και Τotal, οι οποίες διαχειρίζονται το συγκεκριμένο τεμάχιο, για να βρούμε τρόπους βέλτιστης αξιοποίησης αυτής της ανακάλυψης”, σημείωσε. Επιπρόσθετα, η υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι από χθες Δευτέρα ξεκίνησε και δεύτερη γεώτρηση εντός του τεμαχίου 6, σε νέο στόχο, ο οποίος ονομάζεται Zeus-1, όπου εκεί ενδεχομένως να εξευρεθούν επιπρόσθετες ποσότητες και να προστεθεί αξία στη συγκεκριμένη ανακάλυψη, η οποία σε κάθε περίπτωση θεωρείται εμπορεύσιμη, σύμφωνα με την υπουργό. Η ίδια είπε πως υπήρχε δέσμευση για τη διεκπεραίωση δεύτερης γεώτρησης από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία εντός του 2022 αλλά αυτό που δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρο ήταν ο ακριβής στόχος, βάσει και των δεδομένων που θα προέκυπταν από τη γεώτρηση που έχει μόλις ολοκληρωθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές που δημιουργεί η νέα ανακάλυψη, η υπουργός ανέφερε ότι “δημιουργούνται κατάλληλες προϋποθέσεις για να εκμεταλλευτούμε γενικότερα το φυσικό μας αέριο”, ενώ πρόσθεσε ότι σίγουρα είναι βοηθητική αυτή η ανακάλυψη και για την αξιοποίηση των άλλων κοιτασμάτων, όπως το Αφροδίτη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το σενάριο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο. Η γεώτρηση διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο “Tungsten Explorer” για λογαριασμό της κοινοπραξίας ENI – Total σε βάθος νερού 2.287 μέτρων.

Τέλος, η Νατάσα Πηλείδου πρόσθεσε ότι δεδομένων των αναγκών της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, “πλέον ανοίγεται η προοπτική για να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα και να ενταχθούμε και με χρονοδιαγράμματα στον προγραμματισμό της ΕΕ”.

Ναι μεν αλλά, για την ΕΕ

Αν και δεν μπορούν να παραγνωριστούν τα πολλά προβλήματα (τεχνικά, οικονομικά, πολιτικά) που εμποδίζουν εδώ και 11 χρόνια την αξιοποίηση του Αφροδίτη, αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ έρχεται σε μια περίοδο που η ηγεσία της ΕΕ ψάχνει εναγωνίως νέες ποσότητες αερίου για κάλυψη των αναγκών τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της απόφασης για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Μετά και τη νέα ανακάλυψη, σε συνδυασμό με τις ποσότητες φυσικού αερίου στις ΑΟΖ Ισραήλ και Αιγύπτου, η ανατολική Μεσόγειος, περιλαμβανομένης της Κύπρου, αποκτά μεγαλύτερη σημασία για την ΕΕ, νοουμένου όμως ότι στην περίπτωση της Κύπρου θα ξεπεραστούν τάχιστα τα προβλήματα που αναβάλλουν την υπογραφή συμφωνιών με αγοραστές φυσικού αερίου.  

Πηγή: philenews.com