Στα άκρα η διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Στα άκρα η διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Εξαντλούν τα χρονικά περιθώρια οι δανειστές- Θα παρέλθει όπως όλα δείχνουν το αποψινό τελεσίγραφο χωρίς τελική συμφωνία- Ποιά μέτωπα παραμένουν ανοικτά.

Στα άκρα τραβάνε τη διαπραγμάτευση οι δανειστές μας, οι οποίοι από ό,τι φαίνεται είναι διατεθειμένοι να εξαντλήσουν κάθε χρονικό περιθώριο μέχρι το Eurogroup της 1ης Απριλίου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το τελεσίγραφο που είχε τεθεί για απόψε το βράδυ μάλλον θα παρέλθει. Όταν, για το θέμα των Τραπεζών, το οποίο υποτίθεται ότι είχε κλείσει από το Εurogroup της περασμένης Δευτέρας, χρειάστηκαν την Παρασκευή έξι ώρες επίπονων διαπραγματεύσεων προκειμένου να επέλθει συμφωνία, εύκολα προκύπτει ότι για τα ζητήματα εκείνα που υπάρχουν ακόμη ριζικές διαφωνίες ένα 24ωρο δεν επαρκεί για να γεφυρωθεί το χάσμα.

Έτσι, είναι πολύ πιθανόν οι επικεφαλής της Τρόικας να αναχωρήσουν αύριο συνεχίζοντας τη διαπραγμάτευση μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μέχρι να οριστικοποιηθεί το κείμενο τεχνικής συμφωνίας.

Οι κόκκινες γραμμές της Τρόικας
Μέσα σε αυτό το κλίμα σήμερα στις 10 το πρωί οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα μπαίνουν στην τελική ευθεία, η οποία βέβαια μπορεί να αποδειχθεί μακρύτερη από όσο αναμένονταν.

Η Τρόικα έχει θέσει τις δικές της κόκκινες γραμμές σε εργασιακά, ενεργειακά και διαρθρωτικά θέματα, οι οποίες δεν «τέμνονται» με τις αντίστοιχες της Κυβέρνησης. Για παράδειγμα η Τρόικα όχι μόνο δεν δέχεται τους αριθμούς που έχει δώσει το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά αξιώνει από την Κυβέρνηση να δεσμευτεί για άλλες 2.500 απολύσεις το 2015. Η ομάδα των κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς, δεν τα βρήκε χθες με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ελληνική πλευρά τους παρουσίασε όλα τα στοιχεία, με κύρια αιχμή τον νόμο για τη διαδημοτική κινητικότητα, με την οποία κλείνει ο αριθμός των 25.000 υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα έως το τέλος Μαρτίου.

Ανοικτά όμως παραμένουν πλήθος θεμάτων που συνδέονται με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ όπως προέκυψε από τη χθεσινή διαπραγμάτευση του υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη με την Τρόικα. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η τρόικα εμμένει στην κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές ότι επιθυμεί να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα.

Τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης και της Τρόικας «κτενίζουν» μία προς μία τις προτάσεις του ΟΟΣΑ 
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρεί ότι έχει υιοθετήσεις περίπου 80% των προτάσεων όπως αυτές περιγράφονται από τον ΟΟΣΑ. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για τα «καυτά» ζητήματα, όπως είναι το γάλα, τα βιβλία, τα φάρμακα κ.ά.

Τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου και της Τρόικας «κτενίζουν» τις προτάσεις του ΟΟΣΑ μία προς μία, με δεδομένο ότι οι επικεφαλής της Τρόικας ζητούν λεπτομερειακή ενημέρωση για το σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και σε ποια όχι.

Σημειώνεται, ότι η Τρόικα έθεσε εκ νέου το θέμα των εμπορικών μισθώσεων, αλλά το υπουργείο κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα υποχώρησης, καθώς έχει ήδη νομοθετήσει με τρόπο, μάλιστα, τον οποίο έχει αποδεχτεί η αγορά.

Σύγκλιση σε τέσσερα σημεία
Πάντως, σύγκλιση με την Τρόικα υπήρξε σε τέσσερα σημεία:

– Στις υποχρεώσεις και τα χρονοδιάγραμμα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, ώστε από 1/1/2015 να εφαρμοστεί το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο» για τους δανειολήπτες των Τραπεζών.

-Στη διαδικασία για τον νόμο πλαίσιο για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις (οι δανειστές δέχονται το νομοσχέδιο του υπουργείου).

-Στα διαρθρωτικά ταμεία και τις υποχρεώσεις της χώρας το 2014.

-Στις υποχρεώσεις της χώρας σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας: «Θα ζητήσουμε αποζημιώσεις από την τρόικα»