Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1998 το ιαπωνικό γεν 

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1998 το ιαπωνικό γεν 
A man looks at an electronic share price board showing numbers on the Tokyo Stock Exchange (L) and a foreign exchange board showing the Japanese yen's rate against the US dollar (R) in Tokyo on September 8, 2022. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP) Photo: AFP

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1998 κινείται το ιαπωνικό γεν έναντι του δολαρίου (1:144), με τις αρχές να υπαινίσσονται ότι θα λάβουν μέτρα για να ανακόψουν την πτώση του. Πιο αναλυτικά, η διεύρυνση της διαφοράς των επιτοκίων μεταξύ των κεντρικών τραπεζών προκάλεσε σημαντική αποδυνάμωση του γεν, με το ιαπωνικό νόμισμα να υποχωρεί περίπου 25% σε ετήσια βάση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας φέρεται να διενήργησε «έλεγχο» συναλλάγματος, μια κίνηση που θεωρείται σε μεγάλο βαθμό προετοιμασία για επίσημη παρέμβαση.

Ως εκ τούτου, βάσει της λεγόμενης «επιταγής», η κεντρική τράπεζα «θα διερευνήσει τις τάσεις στην αγορά συναλλάγματος» – γεγονός που θεωρείται ευρέως πρόδρομος φυσικής παρέμβασης για την υπεράσπιση του γιεν.

Πάντως, παρά τις συζητήσεις για φυσική παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος, όλοι οι αναλυτές επισημαίνουν έναν άλλο λόγο πίσω από την αποδυνάμωση του γιεν: την πολιτική ελέγχου της καμπύλης απόδοσης (YCC) της Τράπεζας της Ιαπωνίας — μια στρατηγική που εφαρμόστηκε το 2016, η οποία θέτει ανώτατα όρια για το ιαπωνικό 10ετές.  

Η πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων στοχεύει να φέρει τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία σε στόχο 2%. Την Τρίτη, η Ιαπωνία ανέφερε ότι ο δομικός πληθωρισμός τον Αύγουστο αυξήθηκε 2,8% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

«Η BOJ θα πραγματοποιήσει αγορές ομολόγων –θεωρητικά απεριόριστες– για να ελέγξει την καμπύλη απόδοσης», δήλωσε ο HSBC’s Senior Asia FX Strategist Joey Chew την περασμένη εβδομάδα. Πρόσθεσε δε ότι τέτοιες νομισματικές πράξεις θα ήταν κάπως αντιφατικές απέναντι σε οποιαδήποτε πιθανή ενέργεια συναλλάγματος, δεδομένου ότι οι πωλήσεις δολαρίων σε γιεν θα περιόριζαν τη ρευστότητα του ιαπωνικού νομίσματος.