Στα «χαρακώματα» Amazon, Google και Uber για την παράδοση φαγητού

Στα «χαρακώματα» Amazon, Google και Uber για την παράδοση φαγητού

Μεγάλες προκλήσεις για μια φαινομενικά απλή αγορά.

 

της Σάρα Σίλμπερτ

Η παράδοση προϊόντων αυθημερόν αρχίζει να φαίνεται αρκετά πολύπλοκη ως αγορά, κι ας βασίζεται σε μια τόσο απλή ιδέα – το να μεταφέρεις κάτι από το ένα μέρος στο άλλο. Καθιερωμένοι «παίκτες» όπως η Amazon επεκτείνονται για να συμπεριλάβουν τρόφιμα και αλκοολούχα ποτά, ενώ η Google επενδύει πόρους στις παραδόσεις οπωροκηπευτικών σε επιλεγμένες πόλεις στις ΗΠΑ, βασιζόμενη στην υπηρεσία Express για τρόφιμα και άλλα προϊόντα.

Αλλά και η φιλόδοξη Uber μπαίνει στο παιχνίδι, με την υπηρεσία UberEATS που ήδη παρέχεται σε διάφορες πόλεις, αλλά και με μια εκδοχή delivery εστιατορίων που πιθανολογείται ότι θα αρχίσει να λειτουργεί στη Νέα Υόρκη.

Πλέον, η διάκριση μεταξύ εξειδικευμένων εταιρειών delivery και εταιρειών παροχής υπηρεσιών delivery φαγητού από εστιατόρια γίνεται ολοένα και πιο δυσδιάκριτη.

Και βέβαια, γίνεται ολοένα και δυσκολότερη η επιλογή για τον καταναλωτή, όταν υπάρχουν τόσες εταιρείες που ανταγωνίζονται για την παράδοση γευμάτων, ποτών, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί κάποιος.

Πάντως, σύμφωνα με την Σουκαρίτα Μουλπούρου, αντιπρόεδρο της εταιρείας ερευνών Forrester Research, η ύπαρξη καταναλωτικής ζήτησης για αυτές τις υπηρεσίες δεν σημαίνει ότι η επιτυχία θα έρθει εύκολα για την οποιαδήποτε εταιρεία. «Το πρόβλημα είναι ότι οι καταναλωτές δεν θέλουν συνήθως να πληρώνουν γι’ αυτού του είδους την υπηρεσία ενώ ούτε και οι λιανικοί πωλητές έχουν το περιθώριο κέρδους για να πληρώσουν αυτοί» επισημαίνει.

Η Amazon έχει καταφέρει να προσφέρει αυθημερόν παράδοση επιλεγμένων προϊόντων από τον κατάλογό της σε 14 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ. Όμως, η παράδοση φαγητού είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Όπως εξηγεί η Μουλπούρου, «είναι ιδιαίτερα ακριβό να διαχειριστείς τοπικές παραδόσεις περιορισμένου χρόνου, εκτός κι αν περιορίσεις την περιοχή λειτουργίας σου καθώς και τα υπό παράδοση προϊόντα». Ένα παράδειγμα τέτοιου επιχειρηματικού μοντέλου είναι η παράδοση πίτσας στη γειτονιά μας: όσο απλούστερο, τόσο το καλύτερο.

Συνολικά, για όλες αυτές τις εταιρείες – και για startup όπως η Postmates – η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η κλίμακα. Όσο περισσότερο είναι το διαθέσιμο ρευστό, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες επιτυχίας κάθε εταιρείας. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει η απλή διεπαφή παρόχου – καταναλωτή και η προσαρμογή της στην χρήση από κινητό – γενικότερα, η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών εξυπηρέτησης του πελάτη.

Και πάλι, όμως, μένει να αποδειχθεί στο μέλλον κατά πόσο η παράδοση φαγητού θα αποτελέσει για τις μεγάλες εταιρείες μια προσοδοφόρα δραστηριότητα.