Startup πίσω από μεγάλο τεχνολογικό έργο στην Ιταλία δυσκολεύεται να πληρώσει μισθούς και ενοίκια

Startup πίσω από μεγάλο τεχνολογικό έργο στην Ιταλία δυσκολεύεται να πληρώσει μισθούς και ενοίκια
Photo: pixabay.com
Η HyperloopTT είχε προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για να αποπληρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια που είχε δανειστεί από έναν από τους επενδυτές της.

Της Jessica Mathews

Δεν είναι ακριβώς μυστικό ότι το όνειρο του Elon Musk για ένα Hyperloop – ένα vacuum υψηλής ταχύτητας που θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους από τη μία πόλη στην άλλη μέσα σε κάψουλες με ταχύτητα εκατοντάδων χιλιομέτρων την ώρα – δεν είναι ένα εύκολο έργο για να πραγματοποιηθεί.

Το πόσο δύσκολο είναι το πρότζεκτ γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο κάθε μέρα.

Πέρυσι, η Hyperloop One, μια καλά χρηματοδοτημένη startup που εμπνέεται από το όραμα του Musk (αν και δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον Musk), τα παράτησε μετά από σχεδόν 10 χρόνια. Και, όπως έχει μάθει το Fortune, μια άλλη μικρή startup που χρηματοδοτείται από επιχειρήσεις και είναι εμπνευσμένη από τον Musk, η Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) έχει επίσης πλησιάσει επικίνδυνα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Σε επιστολή προς τους μετόχους που εστάλη στα τέλη Ιανουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της HyperloopTT, Andrés de León, προειδοποίησε ότι η εταιρεία εξαντλεί επικίνδυνα τα μετρητά της, θέτοντας σε κίνδυνο τα σχέδιά της να σχεδιάσει ένα πρωτότυπο hyperloop στη Βόρεια Ιταλία.

Στην επιστολή, την οποία είδε το Fortune, ο De León ζητά επιπλέον 5 εκατομμύρια δολάρια, ώστε η εταιρεία να μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της, να καλύψει λειτουργικά έξοδα και να πληρώσει υπαλλήλους που προφανώς εργάζονταν χωρίς αμοιβή για μήνες.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως χρηματοδότηση για να πετύχουμε τους στόχους μας και να προστατεύσουμε την αξία που δημιουργήσαμε την τελευταία δεκαετία», έγραψε ο De León στην επιστολή. «Έχουμε αντέξει μήνες χωρίς να έχουμε πληρωθεί και η εταιρεία εξακολουθεί να χρωστάει μισθούς αρκετών μηνών», προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι στελέχη και εργαζόμενοι έχουν μειώσει τους μισθούς τους κατά 10-25% για να βοηθήσουν με τη ρευστότητα της εταιρείας.

Ο De León ανέφερε στην επιστολή ότι η HyperloopTT είχε προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για να αποπληρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια που είχε δανειστεί από έναν από τους επενδυτές της με τη μορφή εγγυημένου χρέους, διαφορετικά θα κινδύνευε να χάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στον επενδυτή. Δεν είναι σαφές εάν η HyperloopTT ήταν σε θέση να συγκεντρώσει αυτό το κεφάλαιο και να αποπληρώσει τον επενδυτή πριν από αυτήν την προθεσμία ή όχι. H HyperloopTT είπε απλώς στο Fortune ότι «έχουμε την υποστήριξη των μετόχων μας» και ότι «η κατάσταση με τους επενδυτές έχει επιλυθεί». Δεν μοιράστηκε άλλες λεπτομέρειες.

«Αυτά είναι παλιά νέα», ανέφερε ο De León σε μια δήλωση σχετικά με την προσπάθεια της εταιρείας να συγκεντρώσει 5 εκατομμύρια δολάρια πριν από έναν μήνα. «Το συμβόλαιό μας με την Ιταλία είναι ασφαλές και χρηματοδοτείται και η κατάσταση με τους επενδυτές επιλύθηκε. Η HyperloopTT παραμένει οικονομικά υγιής».

Πριν από δύο εβδομάδες, η HyperloopTT σημείωσε σε ένα δελτίο τύπου ότι θα εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις έρευνας & ανάπτυξης στην Τουλούζη της Γαλλίας και θα ανοίξει γραφεία έξω από τη Βενετία της Ιταλίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωση εάν αυτή η κίνηση είχε να κάνει με τα προβλήματα της εταιρείας να πληρώσει ενοίκια και μισθούς νωρίτερα φέτος. Ο De León είπε σε μια δήλωση στο Fortune ότι η κίνηση ήταν «μέρος της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη του πρότζεκτ μας εκεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com